Izskatīs sešu pilsētu projektu idejas ES finansējuma piesaistei

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā (RAPLM) piektdien, 20.novembrī, notiks Koordinācijas padomes sēde, lai izskatītu sešu pilsētu projektu idejas, kuras tās iecerējušas īstenot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) prioritātes "Policentriska attīstība" gaitā, informēja RAPLM Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece Ilze Dišlere.

Padome sēdē izskatīs Rīgas pilsētas attīstības programmas un Rīgas pilsētas degradēto objektu un teritoriju revitalizācijas programmā izstrādāto projekta ideju par Maskavas, Krasta un Turgeņeva ielu kvartāla degradētās teritorijas atjaunošanu.

Liepājas pilsēta plāno rekonstruēt pilsētas parku, skvēru un zaļo zonu, pirmsskolas izglītības iestādi Spīdolas ielā 8, kā arī kultūras iestādes. Tāpat Liepājas projekta ideja ir veicināt energoefektivitāti un modernizēt ielu apgaismojuma sistēmas, piesaistot ERAF finansējumu.

Līvānu novada domes projekta ideja ir pilsētas ielu un daudzdzīvokļu māju kvartālu infrastruktūras uzlabošana. Jelgavas pilsēta plāno attīstīt ielu infrastruktūru un sakārtot Driksas upes krastmalu. Savukārt Jēkabpils pilsētas dome, tāpat kā Gulbenes novads, plāno rekonstruēt ielu infrastruktūru.

Prioritātes "Policentriska attīstība" gaitā 16 Latvijas pilsētām ir iespēja iesniegt projektu piesniegumus Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzfinansējuma saņemšanai aktivitātē "Nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centru izaugsmes veicināšana līdzsvarotai valsts attīstībai".

Kopumā šajā aktivitātē pieejami 209,2 miljoni latu, tai skaitā ERAF finansējums 177,8 miljonu latu apmērā un nacionālais publiskais finansējums 31,4 miljonu latu apmērā.

ES līdzfinansējumam var pretendēt Daugavpils, Jelgavas, Jēkabpils, Liepājas, Rēzeknes, Valmieras, Ventspils, Aizkraukles, Cēsu, Gulbenes, Kuldīgas, Līvānu, Madonas, Saldus, Smiltenes un Talsu pilsētas. Atsevišķa aktivitāte degradēto teritoriju revitalizācijai ir paredzēta galvaspilsētai Rīgai.

Koordinācijas padomes uzdevums ir izvērtēt un novērst iespējamo projektu, ko plānots īstenot pilsētvides prioritātes ietvaros, pārklāšanos ar citām ES struktūrfondu aktivitātēm.

Koordinācijas padomes sastāvā ir pilsētu pašvaldību, kas noteiktas kā potenciālās atbalsta saņēmējas, plānošanas reģionu, RAPLM un citu nozaru ministriju pārstāvji.

Latvijā

Pirmdien tīmeklī Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Švinka (“Progresīvie”) publicēja savu tvītu: “Šodien paiet gads kopš dienas, kas satricināja pasauli, kad Hamas realizētais terorisms atņēma dzīvības tik daudziem nevainīgiem cilvēkiem Izraēlā un daudzi tika saņemti par ķīlniekiem. Terorisms ir noziegums, nevainīgu civiliedzīvotāju nogalināšana ir noziegums, ķīlnieku sagrābšana ir noziegums. Šodien pieminam 7. oktobra nevainīgos upurus!”