Daugavpilī simtiem cilvēku protestē pret vietējā siltumapgādes uzņēmuma privatizāciju

Neskatoties uz lietaino un vējaino laiku, šodien plkst.17.30 Daugavpilī pie pilsētas domes pulcējās vairāki simti cilvēku, lai protestētu pret pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" privatizāciju.

 Viņi turēja rokās plakātus ar uzrakstiem "Ļibo holodno, ļibo golodno" (Vai nu auksti, vai pusbadā), "Mņe ņeperežitj etu zimu" (Man nepārdzīvot šo ziemu) un "Ruki proč ot teplostej" (Rokas nost no siltumtīkliem).

"Lūk, kā mūs mīl mūsu pašvaldības vadība!" norādot uz smago automašīnu ar ceļamkrānu, kas pie ieejas Daugavpils domē bija izkrāvusi betona plāksnes, piketa sākumā protesta akcijas dalībniekus uzrunāja viens no tās rīkotājiem, sabiedriskās organizācijas "Dvinskas tautas patriotiskās jaunatnes savienība" vadītājs Jurijs Zaicevs.

"Divdesmit megavatu jaudas atdošana siltumenerģijas ražošanai privātuzņēmējiem SIA "Batergo" pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" siltumcentrālē Nr.3 faktiski ir slēpta uzņēmuma privatizācija. Daugavpils domes vadības apgalvojumi, ka privātuzņēmējs, investējot siltumenerģijas ražošanas procesā miljoniem latu, ražos un pārdos PAS "Daugavpils siltumtīkli" siltumenerģiju tikai piecus gadus, bet pēc tam tikšot rīkots konkurss, diez vai atbilst patiesībai, jo diez vai kāda cita uzņēmējstruktūra spēs radīt nopietnu konkurenci uzņēmējam, kurš jau strādās siltumcentrālē," skaidroja runātājs.

Turpinājumā piketa dalībniekus uzrunāja bijušais Lietuvas galvaspilsētas Viļņas vicemērs Aļģirds Paleckis, kurš bija ieradies Daugavpilī, lai solidarizētos ar vietējiem iedzīvotājiem, kas nevēlas klusēdami pieļaut tautsaimniecības izzagšanu. Viņš pastāstīja piketa dalībniekiem par Viļņas bēdīgo pieredzi sadarbībā ar franču firmu "Dalkija", kad, uzticoties investoriem, siltumenerģijas patērētāji uz 15 gadiem faktiski kļuva par šīs firmas ķīlniekiem.

Piketa dalībnieki pauda neizpratni, kā un kāpēc privātuzņēmēja ražotā siltumenerģija var būt lētāka par to, kuru ražo pats siltumapgādes uzņēmums, kā arī kritizēja Daugavpils domes vadītājus, kuri atšķirībā no Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) neiznāca tikties ar protestētājiem. Neskopojās piketētāji arī ar pārmetumiem iepriekšējiem pašvaldības vadītājiem.

Piketa noslēgumā Zaicevs nolasīja Daugavpils domes priekšsēdētājai Žannai Kulakovai (RP), vicemēram Vjačeslavam Širjakovam, Daugavpils domes deputātiem adresēto rezolūciju, kurā teikts, ka, atļaujot privātajiem uzņēmējiem diktēt siltumenerģijas cenu, pašvaldība savas funkcijas ir nodevusi privātajiem uzņēmējiem. Tas savukārt būtiski palielina siltumenerģijas paaugstināšanās risku. Rezolūcijā norādīts arī, ka pašvaldības ar SIA "Batergo" parakstītais lūgums nav bijis pieejams plašākai sabiedrībai, bet atsevišķi tajā paredzētie punkti nostāda pašvaldību neizdevīgā situācijā, piemēram, liedzot tai iespēju lauzt neizdevīgo līgumu.

Par maz ticamiem rezolūcijas autori uzskata arī apgalvojumus, ka, ļaujot ražot siltumenerģiju privātuzņēmumam, siltumtarifs pilsētā varētu pazemināties. Līguma parakstīšanu ar SIA "Batergo" rezolūcijas autori uzskata par slēptu PAS "Daugavpils siltumtīkli" privatizāciju, aicina atsaukt pašvaldības parakstītu zem dokumenta līdz jaunās domes ievēlēšanai un pasūtīt neatkarīgu līguma teksta ekspertīzi.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais