Zvejnieki: Ezeriem jābūt pašvaldību pārziņā

Ezeru pārvaldīšanai jābūt pašvaldību, nevis valsts pārziņā - tādu viedokli, tiekoties ar Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides apakškomisijas priekšsēdētāju Dzintaru Kudumu (VL-TB/LNNK), pauduši Liepājas puses zvejnieki un makšķernieki.

Kā aģentūru LETA informēja Liepājas pašvaldībā, Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš (Liepājas partija) ir ticies ar Kudumu, Nīcas novada vadību un Liepājas ezera zvejniekiem un makšķerniekiem, lai pārrunātu iespējamos grozījumus Zvejniecības likumā, kas skar iekšējos ūdeņus, tostarp Liepājas ezeru.

Saeimā patlaban norisinās diskusijas par grozījumiem Zvejniecības likumā, līdz ar to saņemti vairāki satraukti zvani no vietējiem Liepājas makšķerniekiem un zvejniekiem, lūdzot iespēju diskutēt par šo jautājumu ar Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides apakškomisijas priekšsēdētāju.

"Likuma izmaiņas vairāk attiecas uz iekšējiem ūdeņiem, jo ar to ir problēmas visā valstī. Mums visiem rūp, lai zivju pietiktu ne tikai šodien un rīt. Nozveja iekšējos ūdeņos ir pārāk liela, jo nav noteikti limiti. Tādēļ ir svarīgi rast kompromisu starp makšķerniekiem, zvejniekiem un atpūtniekiem," sarunā ar zvejniekiem un makšķerniekiem atzina Kudums.

"Pašvaldībām vajadzētu pašām būt noteicējām par sava ezera pārvaldīšanu. Vienoti noteikumi visā Latvijā neder, jo tās problēmas, kādas ir Nīcā vai Grobiņā, nav Liepājā. Tāpat Liepājas ezerā ir savādāki bioloģiskie ritmi kā Rāznas ezerā," diskutējot par grozījumiem likumā, atzina zvejnieks Jānis Kokainis.

Par termina "rūpnieciskā zveja" aizvietošanu ar terminu "komerczveja" nevienam diskusijas dalībniekam nebija iebildumu, jo tas nemainot lietas būtību.

Ierosinājumam sestdienās un svētdienās izņemt tīklus iebilda gan zvejnieki, gan makšķernieki. Arī ierosinājums likvidēt pašpatēriņa zveju neguva viņu atbalstu.

Zvejnieki un makšķernieki rosināja Kudumu samazināt murdu sētu garumu, pastiprināt kontroli un izvērtēt dabas lieguma ietekmi uz ezera aizaugšanu. Kā atzina Kudums, šie jautājumi tiešā mērā neattiecas uz izmaiņām Zvejniecības likumā, tomēr šie viedokļi ir vērā ņemami.

Latvijā

Rīgas Starptautiskais kino festivāls ("Riga IFF"), kas norisināsies no 17.oktobra līdz 27.oktobrīm, savā 11.sezonā paplašina klātienes seansu ģeogrāfiju un piedāvā filmu izlasi Rotko muzejā Daugavpilī, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāju pārstāvji.

Svarīgākais