Bauskas novads pirks elektroenerģiju no Lietuvas

Bauskas novada pašvaldība, iestājoties elektroenerģijas brīvajam tirgum, nolēmusi no "Latvenergo" pāriet pie Krievijas-Lietuvas uzņēmuma "Inter RAO Latvia", aģentūru LETA informēja Bauskas novada pašvaldības Iepirkumu nodaļas vadītājs Andris Rācenis.

Rācenis pastāstīja, ka līdz 2013.gada iepirkuma procedūras beigām šā gada novembrim un decembrim pašvaldība rīkoja cenu aptauju, lai noteiktu labāko elektroenerģijas tirgotāju piedāvājumu.

Aptaujas un izvērtēšanas gaitā tika noskaidrots, ka visizdevīgāko līgumcenu piedāvāja SIA "Inter RAO Latvia", nākamais izdevīgākais izrādījies SIA "Enefit" piedāvājums, bet AS "Latvenergo" piedāvājums bijis visdārgākais.

"Mums par brīnumu, "Latvenergo" pašvaldībai centralizēti piedāvāja lielākas izmaksas, nekā tās būtu, dalot pa iestādēm atsevišķi," piebilda Rācenis.

Iepērkot elektroenerģiju centralizēti, Bauskas novada pašvaldības līgumcena esot aptuveni 30 000 latu robežās, bet starpība starp dārgāko un lētāko piedāvājumu bija 2000 latu robežās.

Šī elektroenerģija tiek iepirkta Bauskas novada pašvaldības administrācijas ēkai un iestāžu ēkām, pagastu pārvaldēm, skolām, pilsētas un ciemu ielu apgaismojumam un citām struktūrām, kuru kopumā ir ap 40.

Līgumi ar "Inter RAO Latvia" par novembri un decembri pašvaldībā tiks noslēgti tuvākajās dienās, bet nākamajam gadam pašvaldība izsludināja iepirkuma procedūru, kuras gaitā notiek iesniegto piedāvājumu vērtēšana.

Arī nākamajam gadam piedāvājumus Bauskas novada pašvaldībai iesnieguši tie paši pretendenti - AS "Latvenergo", Igaunijas enerģētikas kompānijas "Eesti Energia" meitasuzņēmums Latvijā "Enefit" un Lietuvas enerģētikas kompānijas "Inter RAO Lietuva" meitasuzņēmums Latvijā "Inter RAO Latvia".

Šajās dienās atvērti pretendentu piedāvājumi, kuri tiek izvērtēti, un konkursa rezultātu pašvaldība paziņos, kad būs pieņemts lēmums par uzvarētāju, informēja Rācenis.

SIA "Inter RAO Latvia" tika dibināta 2010.gada janvārī, lai izveidotu konkurētspējīgu elektroenerģijas tirdzniecības uzņēmumu Latvijas elektroenerģijas tirgū, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.

Uzņēmuma darbības pamatā ir elektroenerģijas tirdzniecība Latvijas elektroenerģijas tirgus dalībniekiem. Vienīgais "Inter RAO Latvia" īpašnieks ir uzņēmums "Inter RAO Lietuva", kas kopš 2009.gada ir Krievijas energokoncerna "Inter RAO UES" oficiālais pārstāvis Baltijas reģionā.

Kā ziņots, ka no 1.novembra elektroenerģiju par regulētu cenu varēs pirkt tikai mājsaimniecības. Juridiskajiem lietotājiem būs jāizvēlas kāds no elektroenerģijas tirgotājiem, maksājot vienošanās cenu. Paredzēts, ka līdz ar jauno regulējumu brīvajam elektroenerģijas tirgum pievienosies gandrīz 20 000 lietotāju, kas ir 2,3% no lietotājiem un patērē aptuveni 9,5% elektroenerģijas.

Latvijā patlaban ir reģistrēti 43 elektroenerģijas tirgotāji, bet aktīvi ir pieci. "Sadales tīkla" mājaslapā norādīti "Latvenergo", Igaunijas enerģētikas kompānijas "Eesti Energia" meitasuzņēmums Latvijā "Enefit", "Enerģijas avots", SIA "BCG Riga", "Inter RAO Latvia".

Elektroenerģijas tirgū patlaban ir ap 6000 elektroenerģijas lietotāju, kas ir 0,7% no visiem lietotājiem un patērē ap 66% elektroenerģijas.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.