80% pašvaldību mētājas ar atlaidēm par nenomaksāto nekustamā īpašuma nodokli

Tikai piektdaļa pašvaldību iesaistījušās nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) parādnieku atbalsta pasākumā, vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

Laikraksts saskaitījis, ka 27 no 118 pašvaldībām apstiprinājušas saistītos noteikumus, lai fiziskām un juridiskām personām būtu iespēja dzēst aprēķināto soda naudu par nesamaksāto NĪN.

Kā ziņots, no 1.oktobra trīs mēnešus nodokļu maksātāji var iesniegt pieteikumu par piedalīšanos atbalsta pasākumā, kura mērķis ir atvieglot ekonomiskās krīzes laikā radušos nodokļu parādu slogu.

Pieteikums jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā par šīs iestādes administrētajiem nodokļiem un pašvaldības institūcijā, kas administrē NĪN un ar to saistītos maksājumus.

Nodokļu atbalsta pasākuma likums paredz, ka tiem, kas būs samaksājuši nodokļu pamatparādu un soda naudu 10% apmērā līdz noteiktam datumam, būs iespēja dzēst visu nokavējuma naudu un soda naudu 90% apmērā.

Atbalsts attiecināms uz iedzīvotāju ienākuma nodokli, uzņēmumu ienākuma nodokli, pievienotās vērtības nodokli, akcīzes nodokli, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, nekustamā īpašuma nodokli un dabas resursu nodokli.

Noteikta šāda kārtība: vispirms nodokļu maksātājs pieprasa informāciju nodokļu administrācijai par parāda summu, uz ko attiecināms atbalsta pasākums, tad administrācija sniedz informāciju par atbalsta pasākuma pamatparādu, nokavējuma naudu un soda naudu, pēc tam nodokļu maksātājs pārliecinās, ka sniegtā informācija sakrīt ar viņa grāmatvedības ierakstiem un iesniedz iesniegumu par piedalīšanos atbalsta pasākumā, norādot nodokļu veidus, kuriem vēlas piemērot atbalsta pasākumu. Pēc tam nodokļu administrācija izvērtēs iesniegumu un pieņems lēmumu par tā piemērošanu vai atteikumu gadījumā, ja iesniegums iesniegts pēc pieteikšanās termiņa beigām.

Nodokļu administrācija lēmumā nosaka parāda samaksas termiņu, ievērojot šādus kritērijus: nodokļa atbalsta pasākuma maksājums sadalāms vienādās daļās un veicams reizi mēnesī, atbalsta pasākuma mēneša maksājums ir vismaz 50 lati vienā nodokļu veidā, maksimālais samaksas termiņa pagarinājums ir 60 mēneši un nokavējuma nauda netiek piemērota.

Kad atbalsta pasākuma maksājumi būs veikti pilnā apmērā, nodokļu administrācija pieņems lēmumu par nokavējuma un 90% soda naudas dzēšanu.

Ja nodokļu maksātājs nepilda uzņemtās saistības, nodokļu administrācijai ir tiesības pēc trešā kavētā maksājuma atcelt lēmumu par nodokļu atbalsta pasākuma piemērošanu un sākt piedziņas darbības vispārējā kārtībā.

Par pamatparādu tiks uzskatīta summa, kas noteikta 2011.gada 1.septembrī un nav samaksāta līdz atbalsta pasākuma sākšanas dienai. NĪN pamatparāds tiks noteikts katras pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Nodokļu atbalsta pasākums iecerēts kā vienreizēja aktivitāte. Tas ir viens no pasākumiem, kas paredzēts plānā ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai.

Finanšu ministrija skaidro, ka informācijas sistēmas uzbūves specifikas dēļ nav iespējams identificēt precīzu nodokļu maksātāju skaitu, kuriem varētu tikt piemērots atbalsta pasākums. Ieņēmumu dienests aplēsis, ka tādu varētu būt aptuveni 110 000 nodokļu maksātāju.

Šā gada janvārī nodokļu parādu kopējā summa bija 928,849 miljoni latu, no šīs summas 205,180 miljonus latu jeb 22,1% veidoja nokavējuma nauda. Gada sākumā kā potenciāli atgūstami tika vērtēti nodokļu parādi 235,929 miljonu latu apmērā, norāda Finanšu ministrija.