Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Mazirbē notiek ikgdējie lībiešu svētki

Šodien lībiešu ciemā Mazirbē norisināsies lielākais un nozīmīgākais lībiešu kultūras dzīves notikums "Līvõd pivād 2012 Līvu svētki",

Līvu savienības valdes priekšsēdētājs Saeimas deputāts Dāvis Stalts (VL-TB/LNNK) skaidroja, ka Mazirbe Līvu svētku laikā kļūst par lībiešu kultūras galvaspilsētu, kur ikvienam ir iespēja piedzīvot lībiešu kultūru tās daudzveidībā un krāšņajā amplitūdā. Mazirbe šajā dienā būs vieta, kur satiekas lībieši, lībiešu pēcteči un lībiešu kultūras pārstāvji no visas Latvijas, kā arī viesi no ārzemēm.

Šī gada svētku galvenais motīvs ir katru iedvesmot par lībiešu kultūru, katram likt aizdomāties par savu nozīmīgumu lībiešu tautas nākotnes veidošanā un kultūras attīstībā. Atcerēties, ka viss ir mūsu pašu rokās, domās un sirdīs.

"Cieņas izrādīšana mūsu senčiem, mīlestība pret līvu krastu, tālredzība lībiešu tautas nākotnē un mērķtiecīgs darbs līvu kultūras saglabāšanā. Šajos svētkos katram ir iespēja ielikt savu pozitīvo domu un vēlējumu lībiešu tautai, kopīgi veidojot smilšu mandalu visu svētku laiku," pauda Stalts.

Līvu svētki saturiski ietver gan izglītojošu, gan izklaidējošu programmas daļu. Katram interesentam ir iespēja lībiešu kultūru iepazīt sev saistošā veidā, piedaloties izglītojošās nodarbībās, klausoties lībiešu melodijas kora un lībiešu mūzikas ansambļu izpildījumā, aktīvi līdzdarbojoties vai kopīgi vienojoties dziesmās un līvu dančos.

Līvu svētku diena sākās ar svētku dievkalpojumu plkst.10 Mazirbes baznīcā. Tam sekoja svētku atklāšanas ceremonija pie Līvu Tautas nama.

No plkst.13.30 Līvu Tautas nama zālē notiks radošās nodarbības "Izzini lībisko". Radošo nodarbību laikā ikvienam būs iespējams mācīties lībiešu melodijas kora "Lōja" vadībā, piedalīties mākslinieka Elmāra Gaigalnieka smilšu mākslas meistarklasē un uzzināt par lībisko smiltīs. Tiks izklāstīts arī Līvu Tautas nama pastāvēšanas stāsts Līvu savienības Mazirbes grupas vadībā. Būs iespēja iepazīt un aplūkot lībiešu arheoloģiskos tautas tērpus, ielūkoties lībiešu ēdienu pasaulē un apgūt lībiešu valodu valodas radošajā nodarbībā. Meistarklases norisināsies līdz plkst.17.

Svētku vakara daļa sāksies plkst.17 uz lielās skatuves pie Līvu Tautas nama, uzstājoties korim un grupām, kas pamazām ievedīs lielajā Līvu nakts mistērijā. Plkst.17 pie Līvu Tautas nama apvienotais lībiešu koris "Lōja" ieskandināja svētku lielkoncertu. Lielkoncerta laikā būs dzirdamas lībiešu mūzikas apvienības - "Nurmorkestõr", koris "Lōja", kā arī citi izpildītāji - folkloras kopa "Skandinieki", grupa "sulA".

"Plkst.19 kopīgi aizceļosim laikā un telpā, izdzīvojot Daces Micānes-Zālītes, Jāņa Purviņa un Dāvja Stalta radītās folkoperas "Zalkša līgava" stāstu tautas deju ansambļa "Līgo" izpildījumā. Bet svētku balles daļu atklās leģendārie mūzikas izpildītāji Ieva Akurātere un Juris Kulakovs ar grupu."

Saulei rietot, tiks iekurta Līvu uguns jūras krastā, bet Līvu nakts pavadījums iegūs jaunus muzikālos ritmus lībiešu skaņās vairāku dīdžeju radītā muzikālā piedzīvojumā, sagaidot saullēktu.

Pusnaktī Līvu Tautas nama zālē būs iespējams vērot "Lībiešu retro kino".