Ludzā - Lielais latgaļu tirgus

Tuvojoties Jāņiem, šodien un 23.jūnijā Ludzas pilskalnā notiks Lielais latgaļu tirgus, informē Ludzas novada tūrisma informācijas centra speciāliste Anita Mortuzāne.

Pasākuma gaitā būs iespēja darboties arheoloģiskajās vides darbnīcās kopā ar latgaļiem un ciemiņiem no Vācijas, Baltkrievijas, Lietuvas - ķeltiem, krivičiem, leišiem un somugriem, vērot seno latgaļu cīnu paraugdemonstrējumus "Kroma kolna bruolistes" izpildījumā, pārbaudīt savu izveicību karavīra arodā, citās prasmēs un sekot līdzi senās latgaļu koka pils ieņemšanai.

Lielais latgaļu tirgus dalībniekiem būs iespēja uzzināt arī daudz jauna par saviem senčiem, par to, kā viņi dzīvoja, ko zināja, ko prata, ar ko nodarbojās, kādi senie latgaļi bija karavīri, kādi likumi un tikumi valdīja, kā senajos laikos izgatavoja apģērbu, kā rotājās, kā aizsargājās, ko ēda, ko audzēja un kur to izmantoja, kā izgatavoja dzīvei, medībām, mājai, karošanai nepieciešamās lietas, kā skaitīja laiku un kā svinēja svētkus.

Pasākuma gaitā darbosies Dabas skola, kurā varēs iepazīt augus un to īpašības, uzzināt, kas kam noder, kā arī izpīt vainagu, izvizināties pajūgos, iet rotaļās, iegādāties lauku labumus līgošanai un ielīgot saulgriežus kopā ar folkloras kopām "Egle", "Isnauda", "Rīkšova un "Atvasītes".

Lielā latgaļu tirgus atklāšana notiks šodien plkst.12.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais