Izveido Latvijā pirmo medību koordinācijas padomi

Aprīlī Koknesē nodibināta Kokneses novada medību jautājumu koordinācijas padome, kas īsteno novada domē martā apspriestos mērķus. Tā ir Latvijā pirmā šāda tipa daudzpusēja organizācija ar pašvaldības līdzdalību.

Kokneses novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Šmite aģentūru LETA informēja, ka, izveidojot šo padomi, tika pildīts 28.marta Kokneses novada domes sēdē lemtais, kad tika izskatīts jautājums par medību platību apsaimniekošanu novadā.

Šajā sēdē tika pieņemts lēmums nodibināt Kokneses novada medību jautājumu koordinācijas padomi, kas sastāv no Kokneses novada domes, Valsts meža dienesta, AS "Latvijas Valsts meži", mežu un zemju īpašnieku un Kokneses novada mednieku kolektīvu pārstāvjiem.

Šādas padomes izveidošanu domē ierosināja deputāts un lauksaimnieks Jānis Miezītis, kam par cēloni kļuvuši strīdi par meža dzīvnieku radītajiem postījumiem, kuru dēļ visbiežāk arī rodas nesaskaņas starp medniekiem un zemes īpašniekiem.

Par medību koordinācijas padomes priekšsēdētāju ievēlēts Kokneses novada domes deputāts Edgars Mikāls, kurš šajā padomē pārstāv pašvaldību.

Šī ir pirmā šāda organizācija Latvijā, kas sekmēs sadarbību starp medniekiem, zemes īpašniekiem un pašvaldību, skaidroja Šmite.

Pašvaldības mērķis bija ieteikt izveidot šādu padomi, lai novada septiņi medību kolektīvi, zemnieki un zemju īpašnieki satiktos, pārrunātu "sasāpējušos" jautājumus un risinātu tos, vajadzības gadījumā griežoties pēc palīdzības novada domē, informēja Šmite.

"Mūsu koordinācijas padomes mērķis ir pierādīt, ka arī ar pašreizējo medību kārtību ir iespējams efektīvi cīnīties ar meža dzīvnieku radītajiem postījumiem. Turklāt veidosies laba sadarbība starp medniekiem un lauksaimniekiem, plānojot gan sējumu platības, gan medību saimniecības objektus, gan operatīvi informējot par postījumu vietām," portālam "staburags.lv" skaidrojis Mikāls.

Medību jautājumu koordinācijas padomes priekšsēdētājs portālam pastāstījis, ka jau nākamajā dienā pēc padomes izveidošanas tai zvanījuši vairāki zemes īpašnieki, kuri lūdza palīdzību samazināt meža dzīvnieku radītos postījumus. Kāds zemnieks no Bebriem, kurš nodarbojas ar bioloģisko lauksaimniecību, uztraucies, ka viņa āboliņa lauku pārāk bieži "apciemojot" mežacūkas. "Kopā ar vietējiem medniekiem būs viņam jāpalīdz, samazinot mežacūku populāciju šajā apvidū," skaidrojis Mikāls.

Viņš lēsa, ka Kokneses novada medību jautājumu koordinācijas padome varētu sanākt reizi vai divas gadā, vai arī pēc nepieciešamības, reaģējot uz konkrētu situāciju.