Lielvārdes novadā piketā prasa priekšsēdētāja demisiju

28.martā pie Lielvārdes novada domes notika pikets, kuru organizēja Lielvārdes novada iedzīvotājs Vilnis Baltais. Piketētāji prasīja Lielvārdes novada domes priekšsēdētāja Imanta Baloža demisiju.

Vilnis Baltais apmierināts ar piketa pie Lielvārdes novada domes ēkas rezultātiem. Piketa laikā ar viņu ticies novada domes priekšsēdētājs Imants Balodis, kura demisiju Baltais pieprasīja, un divi deputāti, aģentūrai LETA pastāstīja Baltais.

Kā informēja piketētājs, viņš uzskata, ka pēc šī piketa konstruktīva sadarbība ar novada pašvaldību pieaugs. "Manas intereses ir izkliedēt mītus. Mēs, iedzīvotāji, bieži vien neapzināmies, ko varam izdarīt, kā varam veicināt demokrātiju," uzskata Baltais.

Ja situāciju vērtētu no likuma burta, novada domes vadītājam savs amats būtu jāatstāj, taču Baltais atzīst, ka Lielvārdes novada pašvaldība nav sliktākā pašvaldība Latvijā. Viņš kopā ar jaundibināto biedrību "Bērnu, vecāku, jauniešu interešu aizstāvības biedrība" apņēmies vērtēt pašvaldības deputātu darbu pēc noteiktiem kritērijiem un rezultātus publiskot.

Baltais atzīst, ka jebkurš var kļūdīties, taču nav pieļaujama situācija, ka deputāts vairākkārt apzināti nepilda savus darba pienākumus. Baltais pašlaik vairs nepieprasīšot Lielvārdes novada priekšsēdētāja demisiju un cerot, ka sadarbība ar pašvaldību turpināsies konstruktīvākā gultnē un par labu novadam. Pašlaik viss esot atkarīgs no novada pašvaldības darba, un no savā atklātajā vēstulē minētajiem pārmetumiem pašvaldībai Baltais neatkāpsies.

LETA jau ziņoja, ka Lielvārdes novada domes vadītājs Imants Balodis noraida Viļņa Baltā atklātā vēstulē paustos pārmetumus par pašvaldības antidemokrātisko darbu. Pašvaldības vadītājs esot iepazinies ar atklāto vēstuli, kurā uzskaitīti Baltā pārmetumi, taču viņam īsti neesot saprotamas piketētāja prasības un viņš neredzot nevienu motivētu prasību, uz kuru varētu sniegt atbildi.

Atklātā vēstulē Lielvārdes novada iedzīvotājiem, domes deputātiem Baltais, kas ir arī Bērnu, vecāku, jauniešu interešu aizstāvības biedrības pārstāvis, informē, ka, viņaprāt, novada dome tiek vadīta antidemokrātiski.

Baltais uzskata, ka Lielvārdes domes deputāti nepilda pirmsvēlēšanu solījumus un savus pienākumus - ne retāk kā reizi divos mēnešos rīkot iedzīvotāju pieņemšanu, izskatīt iedzīvotāju sūdzības un iesniegumus un sniegt atbildi likuma noteiktajā kārtībā un termiņā, kā arī piedalīties attiecīgo domes lēmumu izpildes kontrolēšanā.

Deputāti pilnībā neizmanto arī savas tiesības, nekomunicē ar novada sabiedrību, sabiedrība netiek iesaistīta domes lēmumu radīšanas un pieņemšanas procesā.

Lielvārdes novada vispārējās izglītības iestādes nepilda Izglītības likuma un Vispārējās izglītības likuma prasības un nenodrošina 13.pantā paredzēto izglītības iestāžu padomju sekmīgu darbu. Izglītības iestāžu vadībai ir jānodrošina padomju darbs, taču izglītības iestādēs nav izstrādāta izglītības iestādes un vecāku sadarbības koncepcija. Lielvārdes domes izglītības, kultūras un sporta atbildīgās komitejas deputāti un priekšsēdētāja nekontrolē izglītības iestāžu darbu, uzskata Baltais.

Baltais pārmet pašvaldībai arī to, ka Jaunatnes likums ir spēkā kopš 2009.gada, bet Lielvārdes novada dome nav izstrādājusi jaunatnes politikas attīstības plānošanas dokumentus. Nav nodrošināta institucionālā sistēma, nav noteikta par darbu ar jaunatni atbildīgā pašvaldības institūcija, nav pieņemts darbā jaunatnes lietu speciālists, kas plāno, veic un koordinē darbu ar jaunatni.

Piketa pieteikumā Baltais norāda, ka Lielvārdes novada dome pieņemot daudz lēmumu, taču neviens no deputātiem nepaskaidro, ko šie lēmumi dod sabiedrībai, kāda ir šo lēmumu efektivitāte. Pašvaldības gada publiskie pārskati tiek sagatavoti zemā līmenī, neatbilstoši pašvaldības likumam un Ministru kabineta noteikumiem Nr.413 par gada publiskajiem pārskatiem. Pārskatā jānodrošina iestādes sasniegto rezultātu salīdzinājumu ar attiecīgās iestādes attīstības un politisko vadlīniju dokumentos noteiktajiem uzdevumiem un plānotajiem rezultātiem, taču tas netiekot atspoguļots. Komunikācija ar sabiedrību netiek vērtēta, izglītības iestāžu gada pārskatā netiek atspoguļots iestādes padomju darbība un komunikācija ar vecākiem.

Baltais uzskata, ka gada publiskajā pārskatā netiek atspoguļots un atbilstoši noteikumiem izvērtēts tieši domes un, konkrēti, katra domes deputāta darbs un rezultāti.

Saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" un Lielvārdes novada pašvaldības nolikumu, domes priekšsēdētājs Imants Balodis ir politiski un likumā noteiktā kārtībā tiesiski atbildīgs par pašvaldības domes darbu. Saskaņā ar likumu "Republikas pilsētas domes un novada domes padomes deputāta statusa likums" 8.pantu dod norādījumus un uzdevumus domes deputātiem. "Pamatojoties uz iepriekš minēto, nākas secināt, ka Lielvārdes domes darbība ne tuvu neatbilst labas pārvaldes un demokrātijas principiem. Šādos apstākļos pilsoniskās sabiedrības, kas ir demokrātijas pamats veidošanās ir neiespējama. Lielvārdes novads tiek pārvaldīts antidemokrātiski," teikts Baltā atklātajā vēstulē.

Latvijā

Aizsardzības ministrijas AM parlamentārā sekretāra Arta Švinkas (P) dalība sestdien notikušajā Palestīnas civiliedzīvotāju upuru piemiņas pasākumā jāvērtē aizsardzības ministram Andrim Sprūdam (P), uzskata valdošās politiskās koalīcijas partneri no "Jaunās vienotības" (JV) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS).

Svarīgākais