Satiksmes ministrs un Saeimas frakciju pārstāvji iepazīstas ar Ventspils brīvostas darbu

Šodien, 14.martā, Ventspilī ieradās satiksmes ministrs Aivis Ronis un Saeimas frakciju deleģētie pārstāvji, lai iepazītos ar Ventspils brīvostas darbu. Ventspils pilsētas domes un brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs uzsvēra, ka šī ir pirmā reize, kad deputāti tik plašā skaitā ierodas uz vietas Ventspilī kāda problēmjautājuma sakarā.

Delegācija vizīti Ventspilī sāka ar Ventspils brīvostas rūpnieciskās zonas apskati un apmeklēja vienu no jaunākajiem projektiem - komunālo automašīnu ražotni SIA "Bucher Schoerling Baltic". Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Niklaus Huser raksturoja investīciju vidi Ventspilī no sava redzespunkta, akcentējot, ka Ventspils brīvostas pārvaldes atbalsts un piedāvātie noteikumi bija izšķiroši uzņēmuma izvēlei par labu darbības uzsākšanai Ventspilī. Pēc tam viesi ar velkoni "Ventspils" apskatīja Ventspils ostu.

Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis prezentācijā iepazīstināja ar Ventspils brīvostu, tās termināļiem, kā arī ostu un transporta nozares aktuālajām tendencēm kopumā. Īpašu uzmanību Ventspils brīvostas pārstāvji veltīja tiem jautājumiem, kas skaļāk izskanējuši publiskajā telpā un nereti kalpo par iemeslu diskusijām par reformām ostu pārvaldībā. "Šī ir pirmā reize 17 gadu laikā, kad tiek apšaubīts likums, izmantojot vienkāršu neinformētību par lietas apstākļiem. Lai tie, kas kaut ko pārmet Ventspils brīvostai, pasaka konkrēti, par kuru lēmumu ir runa. Viņi runā tikai abstrakti, jo nekā konkrēta nav," teica A.Lembergs, uzsverot, ka problēmas ostu pārvaldībā ir izdomātas, jo, papētot katru gadījumu sīkāk, izrādās, ka nekādu problēmu nav.

Runājot par Ventspils brīvostas lomu investīciju piesaistē, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis apšaubīja, vai ir labi, ka ventspilnieki gūst lielāku labumu no ostas atrašanās Ventspilī nekā pārējā Latvija, jo Ventspilī ir resursi, lai stimulētu ražojošo uzņēmumu ienākšanu pilsētā. A.Lembergs atgādināja, ka nodokļi, ko dod jauns uzņēmums, nonāk valsts budžetā, turklāt ventspilniekiem ir jāizjūt arī zināmas neērtības, ko rada ostas atrašanās pilsētā.

I.Sarmulis ieskicēja nākotnes tendences ostu attīstībā reģionā un akcentēja, ka šis periods tranzītam caur Baltijas valstīm ir ļoti sarežģīts un izšķirošs, tāpēc jebkuri satricinājumi nozarē ir ļoti nevēlami. I.Sarmulis arī akcentēja, ka tieši šobrīd Eiropas Transporta ģenerāldirektorāts izstrādā Eiropas ostu politiku, diskutējot par virkni būtisku jautājumu, kas šobrīd tiek pārrunāti arī Latvijā. Ventspils brīvostas priekšlikums ir vispirms sagaidīt šīs diskusijas rezultātus, lai iespējamās izmaiņas "Likumā par ostām" atbilstu Eiropas ostu politikai.

Latvijā

Septembrī aptuveni pieci tūkstoši Latvijas iedzīvotāju saņēmuši vēstules no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kurās norādīts, ka apgrozījums viņu banku kontos ievērojami pārsniedz deklarētos ienākumus. Šīs vēstules nedrīkst ignorēt, pretējā gadījumā Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības iekasēt 20% ienākuma nodokļa no starpības starp apgrozījumu un oficiāliem ienākumiem, Latvijas Radio 4 raidījumā “Otkritij razgovor” brīdināja dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Svarīgākais