Ledus iešana Daugavā pie Jēkabpils varētu sākties pēc 20. marta

Ledus iešana Daugavā pie Jēkabpils varētu sākties pēc 20.marta, balstoties uz meteoroloģiskā dienesta sniegto informāciju, prognozēja Krustpils novada civilās aizsardzības speciālists Normunds Zizlāns.

Lai sāktos ledus kustība, diennakts vidējai temperatūrai jābūt plus pieci grādi vismaz vienu nedēļu. Savukārt, sākoties ledus kustībai, tiks iesaistīti Daugavas novērošanas posteņi un darbu sāks koordinācijas centrs, skaidroja Zizlāns.

No plūdu viedokļa situācija patlaban ir diezgan mierīga. Straujš pavasaris netiek solīts. Salīdzinoši zems - zem trim metriem - patlaban ir arī ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils, tādēļ dažas dzīvojamās mājas Krustpils un Jēkabpils novadā, kuras parasti applūst, applūdīs arī šogad, taču lieliem paliem, pēc visa spiežot, nevajadzētu būt, prognozēja Zizlāns.

Apvienotajā Jēkabpils un apkārtējo novadu civilās aizsardzības komisijas sēdē, kurā atbildīgo dienestu pārstāvji pārrunāja gatavību plūdiem, Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs uzsvēra, ka aizvadītajā gadā ieguldīts liels darbs un līdzekļi Daugavas aizsargdambju stiprināšanā, kas plūdu draudus Jēkabpils pilsētā ir samazinājis līdz minimumam.

Salas novada pašvaldības Irēna Sproģe informēja, ka novadā situācija ir apzināta, vienīgās bažas rada Pļaviņu HES ūdens līmeņa regulēšana un iespējamie vižņu sastrēgumi Zeļķu tilta rajonā.

Pēc Krustpils novada pašvaldības vadītāja Kārļa Pabērza teiktā, arī Krustpils novadā ir apzinātas teritorijas, kas varētu applūst.

Savukārt Jēkabpils novada pašvaldības vadītājs Edvīns Meņķis sanāksmes dalībniekus informēja, ka Dunavas pagastā atbildīgajām personām ir dots uzdevums pārbaudīt laivu un motoru gatavību iespējamajiem plūdiem.

Ilgstošāks ieguldījums plūdu draudu riska mazināšanai novadā būtu autoceļa Dunava-Cukuriņi ceļa paaugstināšana, kurš kalpotu arī kā dambis.

Apvienotajā civilās aizsardzības sēdē nolemts katrai pašvaldībai izskatīt kopējo civilās aizsardzības plānu, nepieciešamības gadījumā tajā veicot korekcijas, un sniegt priekšlikumus plāna pilnveidošanai, kā arī katrai pašvaldībai pārbaudīt savā rīcībā esošos un piesaistāmos resursus.

Svarīgākais