Ogrē atvērts labdarības veikals

24.februārī Skolas ielā 18, Ogrē atvērts labdarības veikals "Hopen", kura sortimentā ir Zviedrijā saziedotas preces sākot no mājsaimniecības priekšmetiem, traukiem, interjera priekšmetiem un mēbelēm un beidzot ar sporta precēm, apģērbiem, bižutēriju un aksesuāriem.

Labdarības veikals veidots sadarbībā ar labdarības organizāciju Mitt Norden Bistandscenter, kura Zviedrijā atvērusi 9 labdarības veikalus.

Veikala ieņēmumus plānots ieguldīt labdarības projektos sadarbībā ar nevalstiskām organizācijām vai pašvaldības institūcijām, kas rūpējas par trūcīgāko sabiedrības daļu.

"Jau vairākus gadus esam aktīvi sadarbojušies ar Zviedru partneriem humānās palīdzības jomā caur Ogres Trīsvienības baptistu draudzi. Humānā palīdzība ir bijusi pieejama Ogres pilsētai, slimnīcām, pansionātiem, patversmei un citiem apkārtnes iedzīvotājiem. Taču bieži nonācām pie secinājuma, ka drēbes nav vienīgais, kas nepieciešams trūcīgo iedzīvotāju krīzes situācijās. Bieži sastopamies ar dažādām materiālām vajadzībām, problemātiskiem sadzīves apstākļiem, apkures problēmām - savukārt tam visam nepieciešami finanšu līdzekļi," skaidro nodibinājuma "Lūkas Fonds" valdes loceklis Jānis Grīnšteins. "Lūkas Fonds" ir nevalstiska organizācija, kuras statūtos paredzēts visu peļņu izlietot sociāliem mērķiem.

"Hopen" veikala nosaukumā ir apvienoti divi vārdi no angļu valodas "hope" jeb cerība un "open" jeb atvērts. Mēs ar savu veikala piedāvājumu esam atvērti cerībai - gan trūcīgo iedzīvotāju cerībai pēc palīdzības, gan ikviena pircēja cerībai atrast ko noderīgu par pieņemamu cenu," skaidro veikala vadītāja Nita Gaile.

"Kā sadarbības partneri Zviedrijā, esam gandarīti par to, ka varam būt pie šūpuļa šīs idejas iedzīvināšanai Latvijā. Zviedrijā un citās Eiropas valstīs jau sen pazīstam labdarības veikalus. Tos apmeklē visdažādāko statusu un ienākumu cilvēki, lai atrastu, ko oriģinālu, nereti ar antikvāru vērtību, bet par zemāku cenu kā antikvariātos, un vienlaikus ziedotu labdarības mērķiem. Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc apmeklēt šādus veikalus Zviedrijā ir populāri, ir aizvien pieaugošā sabiedrības atbildības sajūta pret dabu. Kā ekonomiski labāk situētai zemei, saziedoto lietu mums pietiek un vēl paliek pāri, lai padalītos arī ar kaimiņvalstīm," atzīst Leifs Grips, Mitt Norden Bistandscenter direktors.

Vita Pūķe, Ogres novada domes priekšsēdētāja vietniece: "Paldies nevalstiskajām organizācijām, kuras iesaistījušās labdarības un humānās palīdzības sniegšanā tai mūsu sabiedrības daļai, kurai atbalsts ir reāli nepieciešams. Diemžēl mūsu valsts pašreizējais ekonomiskais stāvoklis nav labvēlīgs, tāpēc līdzcilvēku atbalsts tiem, kuriem šobrīd neklājas viegli, ir ļoti vajadzīgs."

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)