Liepājā notiks īsfilmas "Svešajā Ostā" pirmizrāde

Šodien Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē notiks Liepājā uzņemtās komēdijas "Svešajā Ostā" pirmizrāde

Ap 20 minūtes garā filmiņa uzņemta tepat Liepājā, un tajā būs redzami vairāki Liepājas teātra aktieri - Leons Leščinskis, Marģers Eglinskis, Jānis Dreiblats, Gunārs Borgs un citi.

Filmas producentam Pēterim Rozītim ideja par lentas uzņemšanu radusies Tallinā, pleijera austiņās klausoties Edgara Zvejas izpildīto dziesmu "Svešajā Ostā". "Pēc kāda laika uzrakstīju stāstiņu par gangsteriem, un kaut kādā mirklī tas pārtapa scenārijā, kas gan vairākkārt tika pārrakstīts," tapšanas vēsturi atceras Rozītis.

"Komiska gangsterīsfilma - kaut kas starp komēdiju un gangsteru trilleri," jautāts par filmas žanru, sacīja tās režisors Rihards Olmanis.

"Svešajā Ostā" ir stāsts par diviem dzīves nomocītiem Valmieras bandītiem Mārtiņu un Valteru, kuri dodas misijā uz Liepāju, lai atgūtu bosam nozagto auto. Abi nenojauš, ka Liepājā viņus negaida ar šampanieti un atplestām rokām - vēju pilsētas bandītu bosam nolaupīts dēls un visi pavedieni ved Valmieras virzienā.

Kā atzīst režisors, šī filma nav ne augstā māksla, ne arī komercprodukts. "Tā ir viegla izklaide, un lielākais kompliments man būs, ja, to skatoties, cilvēki vienkārši labi pavadīs laiku," sacīja Olmanis un norādīja, ka, "rēķinot entuziasmā, filmas veidošanā ir ieguldīti miljardi", un atzina, ka līdzekļu pieticis vien tehnisko lietu nodrošināšanai.

"Ar šo filmu gribējām pārbaudīt, ko mēs īsti varam izdarīt, un filmas kvalitātes latiņu mēģinājām pacelt pēc iespējas augstāk," piebilda Rozītis, neslēpjot, ka nākotnē vēlētos uzņemt pilnmetrāžas filmu.

Filmas skaņas celiņu veidojuši Kristaps Šoriņš kopā ar Kristapu Tālbergu, bet filmā būs dzirdami arī darbi no tādiem mūziķiem, kā "Musiqq", Normunds Rutulis, "Oranžās brīvdienas", Edgars Zveja un "Galaxy Bossons".

"Svešajā Ostā" pirmo reizi demonstrēs 25. februārī Liepājas Olimpiskajā centrā, savukārt no 2. līdz 8.martam to varēs redzēt kinoteātrī "KSuns" kopā ar īsfilmām "Parādi man skaņu" un dokumentālo filmu "Aiz žoga".

Filma "Svešajā ostā" tapusi, pateicoties "FreshStep Productions", Valsts kultūrkapitāla fondam, Baltijas Filmu un mediju skolai, biedrībai "Labie darbi" un Liepājas kultūras pārvaldei.

Latvijā

Gandrīz katra diena ir elektrības cenu pliķis Latvijai un visai Baltijai: pagājusī darba nedēļa, piemēram, beidzās ar 25. oktobra ektrības NordPool biržas cenu 148,82 eiro par megavatstundu pie mums, kamēr Stokholmā - 19,71 un biržas mītnes zemes Norvēģijas un tāpat Zviedrijas ziemeļos 2,95 eiro par megavatstundu, kas pavisam skandalozi, ja lūkojas no Latvijas. Savukārt no konkurētspējas viedokļa labi, ka poļiem jāmaksā ar Latvijas cenām kaut cik salīdzināmie 123,21 eiro. Tā tas gadu desmitiem gājis un tā tas turpinās arī pēc tam, kad Latvijā tika izveidota Klimata un enerģētikas ministrija (KEM). Tāpēc jautājumi ministram Kasparam Melnim, kad un kā Latvija plāno nonākt līdz tādām elektrības cenām, kas padara ražošanu un dzīvi Latvijā ļoti dārgu.

Svarīgākais