Turpina konfrontēt par pareizticīgo Ziemassvētkiem

Līdzīgi kā katru gadu arī šogad gan Rēzeknes, gan Daugavpils pilsētu domes, kuru vadītās pašvaldības tradicionāli tiek uzskatītas par krievvalodīgajiem reģioniem, demonstrē nostāju pret to, ka pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētki Latvijā nav oficiāla brīvdiena. Abas domes šodien saīsinājušas darba dienu pirms nedēļas nogalē gaidāmajiem svētkiem. Tikmēr Saeimas labējais flangs jau vairāk nekā desmit gadu nepiekāpjas ierosmei pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkus noteikt par svētku dienām.

Rēzeknes dome nolēmusi šodien saviem darbiniekiem, kuri 7. un 8. janvārī svin Ziemassvētkus, par stundu saīsināt darba dienu. Līdzīgi rīkojusies arī Daugavpils dome, – Neatkarīgajai apliecināja pašvaldības pārstāve Līga Korsaka. «Katru piektdienu domes darbiniekiem ir saīsinātā darba diena līdz pulksten 16, savukārt pirmdienās šī stunda tiek atstrādāta, pagarinot darba dienu līdz 18. Taču šodien – pareizticīgo Ziemassvētku priekšvakarā – strādāsim bez pusdienas pārtraukuma un dosimies mājās jau pulksten 15,» skaidroja L. Korsaka. Pašvaldības darbiniece piebilda, ka par saīsinātu darba dienu varot lemt arī katrs Daugavpils pašvaldības uzņēmums individuāli, taču šādu informāciju dome neapkopojot.

Tikmēr Daugavpils novada dome, kuras pārraudzībā atrodas 19 pagastu – tostarp Medumu, Nīcgales, Dubnas, Višķu u. c. –, neesot domājusi par darba dienas saīsināšanu. Domes pārstāve Elza Timšāne sarunā ar Neatkarīgo atzina, ka neviena no domes pārziņā esošajām pašpārvaldēm neesot izteikusi vēlēšanos saīsināt šodien darba laiku vai piešķirt darbiniekiem papildu brīvdienas.

Jāpiebilst, katru gadu Latvijas novadu domes rīkojas nedaudz citādi, piešķirot saviem darbiniekiem gan pilnu brīvdienu, gan saīsinot darba dienas garumu, taču šogad situācija ir vienkāršāka, jo pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētki iekrīt nedēļas nogalē. To Neatkarīgajai apliecināja arī L. Korsaka.

Pilsētu un pagastu domes drīkst izdot rīkojumu par darba dienas saīsināšanu saskaņā ar Darba likumu. Tiesa, ārpuskārtas brīvdiena vēlāk jāatstrādā. Likumā Par svētku un atceres dienām pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētki joprojām nav noteikti par oficiālo brīvdienu, lai gan Saeimas kreisais flangs šo jautājumu aktualizē gadu no gada. Labējās partijas kategoriski iestājas pret šādu ierosmi, tikmēr tā dēvētās krieviskās pašvaldības ik gadu rīkojas saskaņā ar saviem uzskatiem. Tā, piemēram, pērn piektdiena, 7. janvāris, pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētki, saskaņā ar Rēzeknes domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča rīkojumu domē strādājošajiem bija brīvdiena. Bija slēgtas arī trīs Rēzeknes krievu skolas. Tā laika reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis asi kritizēja šādu pašpārvaldes rīcību, uzsverot, ka tādējādi tiekot mazināta valsts autoritāte. Savukārt Rēzeknes domes vadība klāstīja, ka pareizticīgo Ziemassvētkus svin puse pilsētas iedzīvotāju, jo Rēzeknē ir lielākā vecticībnieku draudze Latvijā.

Svarīgākais