Alūksnes novadā meklē cilvēkus, kas spētu sakārtot siltumapgādes uzņēmumu

Alūksnes novada pašvaldība aicina uzņēmējus, kas vēlētos un spētu sakārtot siltumapgādes uzņēmuma "Simone" darbību, līdz 4. novembrim pašvaldībā iesniegt savu piedāvājuma plānu.

Lēmumu aicināt pieteikties uzņēmējus minētā uzņēmuma darbības sakārtošanai pieņēma pašvaldības izveidotā darba grupa.

Jau ziņots, ka Alūksnes novada dome ārkārtas sēdē pieņēmusi lēmumu, izmantojot publisko un privāto partnerību, dibināt akciju sabiedrību "Siltums" kopā ar pilnsabiedrību "Silten JG". Novada dome nolēmusi "Simone" piederošo kapitālu ieguldīt jaunajā akciju sabiedrībā.

Pret šādu pašvaldības lēmumu nopietnus iebildumus izrādījuši iedzīvotāji. Iedzīvotāji domē iesnieguši parakstītu iesniegumu, kurā lūdz atteikties no ieceres dibināt akciju sabiedrību "Siltums". Kā skaidro Alūksnes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka, iedzīvotāji bažījas, ka dome pašvaldības uzņēmumu "Simone" vēlas atdot jaundibinātajai akciju sabiedrībai.

Atkārtoti tiekoties un analizējot uzņēmuma finansiālo situāciju, pašvaldības speciālisti secinājuši, ka neredz iespēju "Simone" radušos sarežģījumus atrisināt pašu spēkiem bez ārēja finansiāla atbalsta.

Darba grupa nolēmusi nepārtraukt sākto sadarbību ar pilnsabiedrību "Silten JG" un aicina citus uzņēmējus iesniegt savus ierosinājumus un skatījumu par uzņēmuma sakārtošanu.

Kā pastāstīja Aploka, pagaidām neviens interesents nav pieteicies.

Jau ziņots, ka Alūksnes novada dome ārkārtas sēdē pieņēmusi lēmumu, izmantojot publisko un privāto partnerību, dibināt akciju sabiedrību "Siltums" kopā ar pilnsabiedrību "Silten JG".

Šāds lēmums pieņemts, jo pašvaldībai 100% piederošā siltumražošanas uzņēmuma AS "Simone" finanšu stāvoklis rada bažas, vai uzņēmums spēs tikt galā ar parādsaistībām, kādas tam ir pašlaik.

Kā pastāstīja Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Laimonis Sīpols, lai uzsāktu darbību, AS "Simone" ir jāapmaksā iepriekšējie parādi, piemēram, par šķeldu. Uzņēmumam līdzekļu nav un nav arī iespējas ņemt kredītu vai palielināt kapitāldaļas.

Uzņēmuma kredītsaistības "GE Money" bankā pašlaik ir 184 000 latu, "Parex" bankā - 140 000 latu un kredīts par Zviedrijā iegādāto katlu, kas jāatdod līdz maijam, ir 70 000 latu. Parāds par kurināmā piegādi ir 103 000 latu.

Arī patērētāji ir parādā AS "Simone" - iedzīvotāju parāds uzņēmumam ir 52 000 latu un uzņēmumu parāds - 13 000 latu.

Alūksnes novada pašvaldības un pilnsabiedrība "Silten JG", ko veido četri uzņēmumi - AS "K&H", AS "Napal", SIA "Jaunzemu Grava", SIA "Silten Energy", veidos sadarbību, balstoties uz līgumu, pie kura izstrādes darbs jau sācies.

Pašvaldība neplāno pārdot ne novadam piederošās siltumtrases, ne katlumājas. "Jaunā akciju sabiedrība pārņem visas vecā uzņēmuma saistības. Jaunais uzņēmums apņemas apmaksāt esošās kredītsaistības. Līgumā tiks atrunāts, ka visi lēmumi uzņēmumā tiks pieņemti uz vienprātības principa un turpmākos piecus gadus jaunais uzņēmums nevarēs paaugstināt tarifu," stāsta Sīpols.

Pašlaik pašvaldība slēdz līgumus par AS "Simone" novērtēšanu. Pēc novērtēšanas uzņēmuma akcijas tiks ieguldītas jaundibināmās sabiedrības pamatkapitālā. Nolemts, ka pašvaldības ieguldījums būs līdz 20% no AS "Siltums" pamatkapitāla. Savukārt pilnsabiedrība "Silten JG" jaunā uzņēmuma pamatkapitālā līdz 2010.gada oktobrim ieguldīs ne mazāk kā 400 000 latu, veicot to dažādos laika periodos.

Kā liecina novada domes mājaslapā publicētā informācija, līgumā arī tiks iekļauta atruna par to, kādas summas sabiedrība investēs siltumenerģijas ražošanā. Siltumtrašu atjaunošanai no 2010. gada līdz 2011.gadam sabiedrība investēs ne mazāk kā 210 000 latu, bet no 2012.gada līdz 2014. gadam - ne mazāk kā 250 000 latu. Katlumāju remontā no 2010. gada līdz 2011.gadam tai jāiegulda ne mazāk kā 270 000 latu.

Siltumenerģijas ražošanu un piegādi patērētājiem sabiedrība veiks uz laiku ne mazāku par 20 gadiem. Reorganizējot vai likvidējot šo sabiedrību, visi ieguldījumi un tās manta bez atlīdzības tiks nodota pašvaldībai.

Jautāts, kādēļ pašvaldībai piederošais uzņēmums šādās grūtībās nonācis, Sīpols norādīja, ka AS "Simone" ir sena vēsture un tai nekad nav gājis viegli. "Dome palielināja uzņēmuma kapitāldaļas, taču tam ir ilgtermiņa kredītsaistības ar banku. Kāds politiskais uzstādījums ir, tā uzņēmums arī strādā. Iepriekš tādi lēmumi tika pieņemti," saka Sīpols.

Svarīgākais