Grib mazināt plūdu risku Salas, Carnikavas un Ādažu novados, Pļaviņu un Jēkabpils teritorijās

Šodien Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstīti vairāki pasākumi, kas paredz samazināt plūdu risku Salas, Carnikavas un Ādažu novadu, Pļaviņu un Jēkabpils teritorijās, kuras pakļautas grūti prognozējamu vižņu-ledus parādību ietekmei un ārkārtējiem, ekstremāliem plūdiem.

To paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (turpmāk – VARAM) izstrādātais MK noteikumu projekts „Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 28.oktobra noteikumos Nr.899 „Noteikumi par darbības programmas „Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājuma 3.4.1.5.1.apakšaktivitāti „Pļaviņu un Jēkabpils pilsētu plūdu draudu samazināšana”” (turpmāk – noteikumu projekts).

Apakšaktivitātes ietvaros noteikumu projekts paredz paplašināt atbalstāmos pasākumus, veicot Gaujas upei piegulošo platību izpēti un aizsardzību pret plūdu draudiem posmā no Gaujas grīvas līdz Ādažiem, tai skaitā, esošo aizsargdambju rekonstrukciju un pilnveidošanu, kā arī krastu stiprinājumu ierīkošanu.

Savukārt, kā viens no atbalstāmajiem pasākumiem tiks svītrots dolomīta atsiju atbērtnes likvidēšana Pļaviņu ūdenskrātuves aizsarg­joslā un ūdenskrātuves gultnes attīrīšana lejpus Pļaviņām plūdu apdraudēto teritoriju aizsardzībai un Daugavas gultnes tīrīšanu pie Zeļķu tilta.

Tā kā dolomītu atsiju atbērtnes likvidēšana nedod vēlamo rezultātu plūdu risku samazināšanā, apakšaktivitātes ietvaros paredzēti papildu pasākumi plūdu risku samazināšanā Pļaviņu pilsētā. Pirmajā iesniegumu atlases kārtā ietaupīto finansējumu novirzīs šo papildu pasākumu veikšanai Pļaviņu pilsētā, attiecīgi palielinot Eiropas Reģionālā attīstības fonda (turpmāk – ERAF) maksimālo līdzfinansējumu.

Lai nodrošinātu savlaicīgu ERAF finansējuma apguvi, otrajā projektu iesniegumu kārtā atbalstāmie projekti jāīsteno līdz 2015.gada 1.jūnijam. Šajā apakšaktivitātē uz ERAF finansējumu var pretendēt tikai pašvaldības, apliecinot, ka projekta izmaksu pieauguma gadījumā nodrošinās finansējumu no saviem līdzekļiem.

Tāpat noteikumu projekts nosaka apakšaktivitātei jaunu nosaukumu - „Plūdu risku samazināšana grūti prognozējamu vižņu – ledus parādību gadījumos”.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais