Bauskā atsavinātas nelegālas augu ķimikālijas

Valsts policija kādam Lietuvas pilsonim Bauskā 22. septembrī atsavināja 50 litrus graudu kodināšanas līdzekļa. Viņam nebija atļaujas šo vielu tirgot Latvijā, ziņo Valsts policijas (VP) Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Lita Juberte.

Personas aizturēšanu VP sadarbībā ar Zemkopības ministrijas Valsts augu aizsardzības dienestu veica 22. septembrī Bauskā. Kādam Lietuvas tirgotājam atsavināja 50 litrus graudu kodināšanas līdzekļa, kas tika pārdots bez atļaujas to realizēt Latvijā. Pārdevējs bija oficiālais izplatītājs, viņam bija atļauja tirgot šo ķīmiju Lietuvā, bet ne citās valstīs.

Tirgotājs ķimikālijas pārdeva par deviņiem latiem litrā, atsavinātā līdzekļa kopējā vērtība ir 450 lati. L. Juberte skaidro, ka Latvijā graudu kodināšanas līdzekļa tirgus cena ir aptuveni 12 lati par litru. L. Juberte aicina cilvēkus būt apdomīgiem, iegādājoties šāda veida līdzekļus. Tie jāpērk licencētās vietās, jāpārliecinās par to izcelsmi, nedrīkst ļauties apšaubāmiem piedāvājumiem šķietami zemās cenās dēļ. Ja šie ķīmiskie līdzekļi ir viltojumi, pastāv augsts risks nodarīt kaitējumu videi.

VP 30. aprīlī Tukumā atsavināja 14 kannas ar augu slimību ierobežošanas līdzekli «Tilmor», kura kopējā vērtība bija 1260 latu. Jūnijā Bēnes pagastā izņemtas trīs bundžas ar kartupeļu un kukurūzu nezāļu apkarošanas līdzekli «Titus». Tas izrādījās viltojums, kura kopējā vērtība bija apmēram 1200 eiro.

Svarīgākais