Jēkabpilī atklās rekonstruēto pilsētas aizsargdambi

Jēkabpilī trešdien, 7. septembrī, atklās ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) atbalstu rekonstruēto Jēkabpils aizsargdambi.

"Jēkabpils vēsturiski bijusi viena no plūdu visvairāk apdraudētājām vietām, jo vižņu masa, kas nāk no Daugavas augšteces, nenonāk Pļaviņu ūdenskrātuvē, bet piepilda upes gultni garā posmā, radot plūdu draudus. Pateicoties dambja rekonstrukcijai situācija uzlabosies un pilsēta būs pasargāta no plūdiem,” stāsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis.

Projekta ietvaros Jēkabpilī rekonstruēts un paaugstināts Daugavas kreisā krasta aizsargdambis 3,8 km garumā, Daugavas labā krasta aizsargdambis 1,1 km garumā un rekonstruēta labā krasta betona aizsargdambja rekonstrukcija 150 metru garumā. Labiekārtota teritorija visā dambja garumā - ieklāts bruģis, izveidotas atpūtas vietas un izveidots apgaismojums.

Kopējās izmaksas ir 2,66 miljoni latu, no tām 2,26 miljonus latu finansē ERAF, savukārt 399 tūkstoši latu ir Jēkabpils pilsētas pašvaldības finansējums.

Pēdējā laika postošākie plūdi Jēkabpilī bijuši 1988. un 1998.gadā. Pēc 1988.gada plūdiem Salas pagasta teritorijā sākās aktīva aizsargdambju celtniecība. Savukārt pilsēta attīstīja jaunu mikrorajonu celtniecību augšpus tilta, lai cilvēkiem no plūdu visapdraudētākajām vietām būtu iespēja pārcelties uz plūdu neskartākām mājvietām.

Pēc 1998.gada plūdiem tika pieņemts lēmums par aizsargdambju celtniecību abos upes krastos. Jāatzīmē, ka šo plūdu apogejā, lai pasargātu no applūšanas pašu pilsētu, tika uzspridzināts aizsargdambis Salas pagasta teritorijā. Pali nodarīja milzu postījumus lauksaimniecībā izmantojamajai zemei, tika izpostīti arī rudens sējumi simtiem hektāru platībā.

Svarīgākais