Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Kuldīgas novada muzejs aicina palīdzēt formastērpu izstrādes veidošanā

Lai izveidotu izstādi par agrāk lietotiem formas tērpiem, Kuldīgas novada muzejs lūd iedzīvotāju palīdzību muzeja krājuma papildināšanai.

Kuldīgas novada muzeja speciāliste Elita Pūrīte veic pētījumu "Formas tērpi Kuldīgas novada muzejā", kura mērķis ir izveidot izstādi par formas tērpiem.

"Diemžēl ne visi formas tērpi nonākuši muzeja krājumā pilnā sastāvā - vairumā gadījumu tās ir atsevišķas detaļas, kas ir no dažādu laiku un modeļu formas tērpiem. Tādēļ muzeja darbinieki lūdz kuldīdznieku palīdzību formas tērpu nokomplektēšanā," sacīja Pūrīte.

Nozīmīga daļu Kuldīgas novada muzeja lietisko priekšmetu kolekcijas krājumā ieņem formas tērpi - formālie, pēc kuriem var noteikt piederību kādai profesijai vai amatam, un neformālie, kam lielākoties ir manifestējoša nozīme.

Šogad muzejs savā īpašumā ieguvis padomju armijas formas tērpa nepilnu komplektu - šineli, žaketi, kaklasaiti, ziemas cepuri (ausaini), kas lietots 20. gadsimta 80.gadu beigās. Tomēr pilnam komplektam trūkst bikšu un krekla.

Muzeja speciālisti priecātos, ja krājumu izdotos papildināt ar 1920.-30. gadu formas tērpiem - karavīru, aizsargu, policistu formām.

No neformālajiem formas tērpiem muzeja krājums šogad ir papildināts ar kora "Ventava" senāk lietotu tērpu un aksesuāriem - stilizētu villaini ar metāla rotājumiem.