Valmieras atdzelžotavu ekspluatācijā nenodos

Jaunuzceltā ūdens sagatavošanas jeb atdzelžošanas stacija Valmierā vēl netiks nodota ekspluatācijā 19.oktobrī, kā bija plānots, jo tās projektā konstatētas nepilnības.

Septembra beigās Valmierā tika testētas atdzelžošanas stacijas iekārtas, un viens no maģistrālajiem ūdensvadiem neizturēja pārbaudāmo spiedienu. Kļūme tika novērsta, taču tās vietā parādījās cita.

"Jaunais ūdensvads tika pārbaudīts, izmantojot par 30% lielāku spiedienu, nekā tam būs jāiztur ikdienā. Pārbaudes rezultātā tika konstatēts, ka ūdens ir sācis tecēt garām, līdz ar to pārbaudi ūdensvads neizturēja," stāsta Ķiksis.

Pašlaik būvnieki strādā pie projektā atklāto nepilnību novēršanas un izstrādā problēmas risinājumus. Par aizkavēšanos projektā informēta arī Valmieras pašvaldība un Vides ministrija.

Ķiksis atklāj, ka pēc šo nepilnību novēršanas tiks veiktas vēl vairākas pārbaudes. Tiks pārbaudīti sūkņi un filtri, veiktas apmēram 100 analīzes. Iepriekš nav iespējams paredzēt, vai nāksies saskarties ar vēl kādām problēmām, tādēļ uzņēmuma vadītājs atturas nosaukt darbu pabeigšanas termiņu.

Pašlaik Valmieras iedzīvotāji saņem ūdeni no akām, kurās uzstādīti jaunie sūkņi. Tie darbojas atbilstoši prasībām. Piegādātā ūdens kvalitāte nav ne pasliktinājusies, ne arī uzlabojusies, jo ūdens pašlaik neplūst caur filtriem, bet pa taisno no artēziskajiem urbumiem tiek nogādāts tīrā ūdens rezervuārā un pēc tam pilsētā.

Katru dienu tiek strādāts pie sistēmas uzlabošanas un kļūdu novēršanas. Paralēli ekspluatācijā tiek nodots "Valmieras Ūdens" laboratorijas aprīkojums un notiek darbinieku apmācība.

Pēc visu darbu pabeigšanas atdzelžošanas stacijā vēl divus mēnešus diendienā uzturēsies būvniecības darbu veicēji, lai turpinātu uzmanīt iekārtu darbību.

LETA jau ziņoja, ka līgums par dzeramā ūdens sagatavošanas stacijas būvniecību Valmierā tika parakstīts 2007.gada decembrī. Saskaņā ar Vides ministrijas veikto iepirkumu procedūru darbus 4 258 560 eiro jeb 2 992 933 latu apmērā veic līgumsabiedrība "Water-Presco-Eko".

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais