Saeimas komisija un Veselības ministrs Juris Bārzdiņš apmeklēs Kuldīgu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti un Veselības ministrs Juris Bārzdiņš ceturtdien, 18.augustā, izbraukuma sēdē apmeklēs Kuldīgu, lai ar pašvaldību un slimnīcas vadību, personālu un kuldīdzniekiem klātienē runātu par aktuālajām problēmām veselības aprūpē.

Deputāti ir saņēmuši Kuldīgas pašvaldības vēstuli, kurā paustas bažas par Kuldīgas slimnīcai piedāvātajiem līguma grozījumiem ar valsti, kas paredz septiņu procentu finanšu samazinājumu otrajam pusgadam. Tas nozīmētu, ka slimnīca jau šogad nespētu iedzīvotājiem nodrošināt stacionāro neatliekamo palīdzību. Vēstulē arī norādīts, ka slimnīcas reālajā apkalpes zonā dzīvo 27 procenti no visiem Kurzemes iedzīvotājiem, savukārt finansējums plānots tikai 10 procentu apmērā no visām trim reģiona slimnīcām paredzētā.

„Klātienē lūkosim, cik pamatotas ir pašvaldības bažas un kā risināt sasāpējušās problēmas. Vienlaikus situācija ir jāvērtē kompleksi, tostarp analizējot, cik kvalitatīvi Kuldīgā strādā ģimenes ārsti. Ja „klibo” ambulatorā aprūpe, vairāk pacientu ir slimnīcām, kur ārstiem dārgām metodēm ir jāārstē ielaistas kaites,” norāda Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Jau ziņots, ka otrdien, 16.augustā, valdības koalīcijas sadarbības sēdē panākta vienošanās par vēl papildus 6,1 miljona latu piešķiršanu veselības nozarei, lai nodrošinātu ambulatorās un stacionārās palīdzības sniegšanu līdz šī gada beigām.

Juris Bārzdiņš norādījis, ka ir būtiski, lai pateicoties šiem papildus līdzekļiem iedzīvotāji reāli izjustu veselības aprūpes pieejamības uzlabošanos.

Veselības ministrs uzskata, ka pie katras iespējas līdzekļi primāri ir jāparedz tieši ambulatorai aprūpei un tās nostiprināšanai, lai slimnīcas redzētu vajadzību un iespējas attīstīt savus ambulatoros dienestus, kas samazina stacionāro pacientu skaitu tajās pašās slimnīcās. Tieši slimnīcu speciālistu ambulatorās konsultācijas, izmeklējumi, rehabilitācijas pakalpojumi, dienas stacionārā veicamās plānveida operācijas ir joma, kas ne tikai ļauj cilvēkiem uzturēt veselību un nenonākt „neatliekamā” stāvoklī, bet arī joma, kur mūsu dzīvē visvairāk ir ienākusi „maksas medicīna”, kas diemžēl ne visiem ir pa kabatai.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais