Kuldīgā ielas rekonstrukcijas laikā atrod savdabīgu akmeni

Kuldīgā, rekonstruējot Baznīcas ielu, trešdien atrasts lielgabarīta akmens – aptuveni divus metrus garš un pusotru metru augsts.

Akmeni uz vietas esošais ekskavators nav varējis izcelt. Pašlaik akmens ir izcelts un pašvaldība meklē risinājumu, kur akmeni varētu novietot.

Piesaistītie vēstures speciālisti nesteidzas ar secinājumiem, jo akmens atrasts daudz zemākā kultūras slānī zem pēdējo gadsimtu ielu seguma paliekām un no tā var secināt, ka akmens tur atradies vismaz vairākus simtus gadu.

Vietā, kurā tika atrasts akmens, bija ieradušies arī rīkstnieki Māris Puriņš un Arturs Višņevskis, kuri aicināja akmeni atstāt vietā, kur tas atrasts. Pēc viņu domām, ņemot vērā akmens formu un faktu, ka tas atrodas zem zināmā akmens bruģa, vēsturiskā ozolkoka ielu seguma un pat zem ogļu slāņa, tas liecinot par to, ka akmens atradies īpašā vietā ar noteiktu funkciju.

Rīkstnieki sacīja, ka akmens augšdaļa ir aktīvā puse, kur enerģijas starojums tiek vērsts uz augšu, tāpēc būs ļoti svarīgi, kur akmeni novietos tālāk un pats galvenais – kā novietos, jo, ja akmenim sajauc aktīvās puses, tas varot radīt lielas problēmas apkārtējai videi, jo senos laikos akmeņi tāpat kā svētbirzes bija ļoti smalki veidota informācijas sistēma, kas ļāva sazināties ne tikai ar skaņas un gaismas signāliem, bet arī ar āderu signāliem, par ko pašlaik tikpat kā nav saglabājusies nekāda informācija.

Lai precizētu akmens enerģētisko vērtību un informāciju, plānots veikt mērījumus.

Atbildīgie vecpilsētas ielu rekonstrukcijas darbu arhitekti iesaka akmeni pagaidām novietot turpat tuvumā esošā atbilstošā vietā vecpilsētā, jo akmens pats par sevi tik vērā ņemamā izmērā ir apskates vērts objekts. Tāpat tiek pārrunāts variants, ka to varētu novietot turpat blakus esošās viesnīcas "Metropole" sētā.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.