Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Limbažos tecēs piena upe

Biezpiens ar gurķiem vai papriku, saldējums ar siera un zemeņu garšu, dažāda veida jogurti un neskaitāmas siera šķirnes ir tikai neliela daļa, kas raksturo plašo piedāvājumu, kuru 23. jūlijā ikviens bez maksas varēs nobaudīt Piena produktu ballē Limbažos. Šāds pasākums notiks pirmo reizi, kurā līdzās jaunu garšu iepazīšanai un plašajam piena produktu piedāvājumam varēs uzzināt, kādu labumu dod no piena ražotie pārtikas produkti.

Piena produkti, galvenokārt siers, ir piena olbaltumvielu avots – koncentrāts, un cilvēks, apēdot dienā 100 gramus siera, uzņem organismam diennaktī vidēji nepieciešamos 80 līdz 100 gramus olbaltumvielu.

«Ar tiem uzņemam spēku, stiprinām un vairojam veselību, labu izskatu, un gan katrs produkts atsevišķi, gan visi kopā dod mums dzīvības enerģiju. Tāpēc piena produkti – siers, biezpiens, skābpiena dzērieni, ražoti Eiropas Savienības dalībvalstīs, tajā skaitā Latvijā, – satiksies ballē. Vairāki tūkstoši siera šķēļu, tūkstotis jogurta glāžu, divdesmit biezpiena bļodu – tas būs pieejams degustācijai,» ar ieceri iepazīstina Siera kluba valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Papildus degustācijām un izglītojošiem pasākumiem Limbažu estrādē būs arī teātra uzvedums Notikumi Pienijā, kurā darbosies piena produkti – Francijā, Itālijā un Anglijā ražoti tēli.

Savukārt tie, kuri vēlēsies pierādīt savas spējas, varēs piedalīties spēkavīru šovā Limbažu stiprinieks, kur būs jāceļ 24 kilogramus smagais Monterigo siera ritulis. Spēcīgākais saņems 10 kilogramus siera. Uzvarēs tas, kurš to pacels visvairāk reižu. Konkursā Ielec siera zābaciņā jaunkundzes un kundzes uz vienas kājas lēks noteiktu attālumu. Uzvarēs tā, kura visvairāk reižu to spēs paveikt. Balvā – 6 kilogramus smags siera zābaciņš. Stafetē Skrējiens ar jogurtu vajadzēs 50 metrus nest paplāti, uz kuras 10 glāzes ar jogurtu. To nedrīkstēs izlaistīt. Nododot paplāti nākamajam stafetes dalībniekam, būs jāizdzer glāze tukša. Kura komanda ātrāk žūrijai atnesīs tukšu paplāti, tā būs uzvarētāja un balvā saņems 20 litrus jogurta.

«Piena produktos ir daudz minerālvielu. Piemēram, ar 100 gramiem siera, vienu glāzi piena, jogurta vai kefīra cilvēks uzņem tik daudz kalcija, cik pieaugušam organismam vajadzīgs diennaktī, kā arī trešdaļu nepieciešamā fosfora un citas minerālvielas. Papildus tam piena produkti satur dzīvības vielas jeb vitamīnus. A vitamīns aizsargā ādu, gļotādu, regulē augšanas procesus, redzi. B grupas vitamīni piedalās elpošanas procesos, veicina enerģijas izdalīšanos,» norāda V. Davidanova.

Savukārt Siera kluba pārstāvis Gundars Sisenis pauž izbrīnu, ka atšķirībā no agrākiem laikiem mūsdienās vasarā jūtami samazinās biezpiena patēriņš, tāpēc piena pārstrādātāji ķērušies pie dažādiem veidiem, lai biezpienu padarītu populārāku. Tā saldās biezpiena masas ar vai bez rozīnēm jau ir iekarojušas savu tirgus daļu, bet šovasar par jaunumu var uzskatīt smērējamu biezpienu ar gurķiem vai papriku.

Piena produktu balle ir pasākums, kuru finansē ar Eiropas Savienības, Zemkopības ministrijas un biedrības Siera klubs atbalstu.