Līvbērzes pagastā aizdedzies kūdras purvs aptuveni 60 hektāru platībā

Līvbērzes pagastā aizdedzies Kaigu purvs, kur aptuveni 60 hektāru platībā deg kūdra, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Viktorija Šembela.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigādes Jelgavas daļas komandieris Artūrs Hroļenko informē, ka uz ugunsgrēka dzēšanu sākotnēji devās divas automašīnas, taču ap pulksten 16 strādā jau četras.

«Informāciju par ugunsnelaimi esam saņēmuši ne tikai no Jelgavas, arī no Slokas, Dobeles, Ozolniekiem, kur ir redzami dūmi,» piebilst A.Hroļenko.

Uzņēmuma «Laflora», kas veic kūdras izstrādi minētajā purvā, vadītājs Uldis Ameriks informē, ka gruzdēt sākušas vairākas jau izstrādātas kūdras kaudzes Veļu tīrelī.

U.Ameriks situāciju dēvē par nopietnu, dzēšanas darbos iesaistīti arī uzņēmuma darbinieki.

Jelgavas novada pašvaldības policijas Kalnciema inspektors Austris Vēveris skaidro, ka pašlaik Veļu tīrēli atļauts iebraukt tikai operatīvajam transportam un «Laflora» darbiniekiem. Pašvaldības policijas un uzņēmuma darbinieki arī bija tie, kas pirmie sāka dzēšanas darbus, izmantojot lāpstas un spaiņos nesot ūdeni.

«Pagaidām vēl nav zināms, kad kūdras degšanu varētu nodzēst, tas atkarīgs no tā, cik dziļi kūdra ir paspējusi aizdegties,» saka VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Viktorija Šembela.

Ja kūdra jau ir paspējusi aizdegties samērā lielā dziļumā, tad to nodzēst var ilgstošs lietus un sals. Ūdens liešana uz kūdras virsējā slāņa var apturēt tās degšanu tikai nelielā dziļumā.

Tomēr kūdras degšanas platības palielināšanās ir maz ticama, jo purvs ir sadalīts sektoros, kuru vienu no otra atdala meliorācijas grāvji.

Vietējais kūdras pārstrādes uzņēmums nav apdraudēts, jo tas atrodas četrus kilometrus no degšanas vietas, tāpat tās tuvumā neatrodas vietējo iedzīvotāju ēkas.

Svarīgākais