Daugavpilī par 180 000 latiem labiekārtos Vienības laukumu

Projekta “Daugavpils vēsturiskā centra dominantes – Vienības nama atjaunošana” ietvaros šonedēļ sāksies labiekārtošanas darbi ap Vienības namu.

Labiekārtošanas ietvaros paredzēta teātra priekšlaukuma un skvēra rekonstrukcija.

"Kopējās Vienības laukuma labiekārtošanas izmaksas būs ap 180 000 latu," nra.lv apstiprināja Daugavpils domes Pilsētas attīstības departamenta projektu vadītājs Artjoms Mahļins. Projektu Daugavpils dome sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) realizēs par Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem.

Projektētāji ir izpētījuši vēsturisko materiālu un iepriekšējo gadu vēsturiskās fotogrāfijas, bet Daugavpils Universitātes (DU) Sistemātiskās bioloģijas institūta speciālisti ir veikuši skvēra dendroloģisko inventarizāciju un snieguši savus ieteikumus. Pie Vienības nama augošās gobas ir saglabājušās no Vienības nama būvniecības laikiem. Veicot koku izpēti, ir konstatēts, ka tās ir inficētas ar Holandes gobu slimību, bet daudzām duglāzijām, kuras ir stādītas vēlāk, ir konstatēta bīstama slimība- duglāziju rūsainā skujbire, kas izplatās uz citiem kokiem. Tāpēc lielo un veco koku ciršana ir pamatota- tie ir slimi un maz dekoratīvi, tiem ir šķirnēm netipiski deformēti vainagi. Bet kastaņas ir ļoti dekoratīvas un tās tiks saglabātas.

Ir paredzēts atjaunot teātra priekšlaukumu, to maksimāli tuvinot sākotnējam izskatam. Tā kā ir saglabājušies gan vēsturiskie projekta materiāli, gan ēkas makets, un ir skaidras liecības par autora sākotnējo ieceri.

Saskaņā ar projektu, teātra priekšlaukumā tiks ierīkoti jauni stādījumi, kas būs līdzīgi tiem, kuri tika ierīkoti, būvējot Vienības namu. Tie, atbilstoši autora iecerei nevis aizsegs ēkas galveno fasādi, bet gan to izcels, veidojot priekšlaukumu. Skvērs no Vienības ielas tiks nodalīts ar Piramidālā ozola šķirnes “Fastigiata” un dekoratīvo krūmu stādījumiem. Tiks ierīkotas divas viengadīgo puķu dobes un liela rožu dobe. No Rīgas ielas un Saules ielas pusēm paredzēti hortenziju stādījumi.

Visi gājēju celiņi apkārt Vienības laukumam būs no betona bruģakmens. Gājēju trotuārs

gar Vienības ielu tiks paplašināts. Projekts paredz arī atpūtas soliņu uzstādīšanu.

Iesāktos labiekārtošanas un apzaļumošanas darbus kopā ar pārējām aktivitātēm paredzēts pabeigt līdz 2010.gada aprīlim.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ziemeļkurzemes iecirkņa amatpersonas Talsos ir pabeigušas izmeklēšanu kriminālprocesā par sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušas personas pavešanu netiklībā un nodevušas krimināllietas materiālus prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Svarīgākais