Slavenās "Likteņa līdumnieku" mājas uz sabrukšanas robežas

© Ekrānšāviņš

Tieši pirms 17 gadiem - 2007.gada oktobrī noslēdzās darbs pie pašmāju seriāla “Likteņa līdumnieki” filmēšanas. Šo gadu laikā “Nārbuļu” mājas, kurās notika filmēšana, kļuvušas gluži vai par neoficiālu muzeju. Tām vairākkārt mainījušies saimnieki un šobrīd ēkas stāv tukšas, tāpēc cilvēki dodas skatīt vietu, kur uzņemts šis latviešu kulta seriāls, taču pēdējos gados arvien biežāk izskan bažas par māju turpmāko likteni, jo tās esot uz sabrukšanas sliekšņa, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Kad ZIŅneši ierodas “Nārbuļu” sētā, acīm paveras bēdīgs skats - izsisti logi, caurumi jumtā un latvāņi, kas izpletušies pa visu pagalmu. Taču vissliktākajā stāvoklī atrodas saimniecības ēka. Tas arī ir viens no iemesliem kāpēc “Nārbuļi” nav iekļauti novada tūrisma piedāvājumā. Kā stāsta Madonas novada pašvaldības tūrisma darba organizatore Sanita Soma, ēka nav vairs īsti droša. Arī sociālajos tīklos atrodama virkne komentāru, kuros pausts sašutums par īpašuma stāvokli un saimnieka nolaidību.

Sarūgtinājumu neslēpj arī seriāla režisore Virdžīnija Lejiņa: ““Nārbuļu” mājas, vismaz mūsu laikā, bija arhitektūras piemineklis. Līdz ar to, acīmredzot, kā parasti notiek, ka gaida, kad viņa sabruks, jo pretējā gadījumā viņa būtu jārestaurē tāda kāda viņa bija. Vai mums ir tiesības pārmest cilvēkam, jo tas ir privātīpašums, ka viņam tas nerūp tā kā mums?”

Neviens šeit gan prom netiek raidīts - zāle nopļauta un arī durvis kā vienmēr - vaļā. Cilvēki šeit brauc no visas Latvijas, to var spriest pēc ierakstiem viesu grāmatās, kas šeit atstātas. Ņemot vērā ceļotāju ieinteresētību, pašvaldība būtu gatava sadarbībai, taču saimnieks šādu interesi neesot izrādījis.

Pagasta bibliotēkā stāsta, ka vietējie ļaudis esot lepni, ka seriāls filmēts tieši Liezērē, taču sabiedrības pārmetumus par “Nārbuļu” likteni neizprotot. Virdžīnija Lejiņa stāsta: “Tad kad tikko beidza filmēt, jā, tad bija tāda doma, bet tā mājas saimniece nomira un to māju mantoja, un acīmredzot tad arī nākotnes domas mainījās. “Nārbuļu” mājas zaudējušas arī iepriekšējo izskatu - jo nojauca šķūni, nojauca klētiņu. Viss tas pagalms, kas bija, tagad ir vienkārši klajā laukā māja.”

Pats "Nārbuļu" saimnieks no sarunas izvairījās un uz vairākkārtējiem zvaniem neatbildēja.

Svarīgākais