Valsts valodas centrs aicina nekavējoties mainīt Medemciema nosaukumu; Olaines novads ignorē šo prasību

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Olaines novada pašvaldība nemainīs Medemciema nosaukuma rakstību, lai arī Valsts valodas centrs (VVC) aicinājis saukt apdzīvoto vietu par Mēdemciemu, liecina novada domes lēmums.

Jautājumu dome skatīja, jo VVC aicināja pašvaldību nekavējoties pieņemt lēmumu par oficiālā vietvārda - apdzīvotās vietas nosaukuma "Medemciems" - rakstības precizēšanu formā "Mēdemciems". VVC norāda, ka šis vietvārds veidots no vācbaltiešu dižciltīgo dzimtas uzvārda, kurš atbilstoši mūsdienās spēkā esošajiem citvalodu īpašvārdu atveides principiem latviešu valodā atveidojams formā "Mēdemi".

Pašvaldībā norāda, ka, balstoties uz Olaines Vēstures un mākslas muzeja krājumā esošo informāciju, kā arī veicot padziļinātu attiecīgā laika periodikas analīzi, konstatēts, ka apdzīvotā vieta, kas vēstures avotos tiek konsekventi dēvēta par "Medemciemu", ir minēta arī citos laikmeta dokumentos ar šo pašu nosaukumu.

"Olaines novada vēstures pētniece Valda Vīlīte savā monogrāfijā "Ceļojums no Žagarkroga līdz Šulca un Bluku krogam" ir veicinājusi plašāku izpratni par novada vēsturi. Tomēr, veicot detalizētu pētījumu, pētniecei neizdevās atrast tiešu saikni starp vēsturisko vācbaltiešu dzimtu "Mēdemi" un minēto apdzīvoto vietu "Medemciems"," norāda pašvaldībā.

Dome savu lēmumu pamato arī ar to, ka vietvārda nosaukums "Medemciems" izveidojies 20.gadsimta vidū Medema purva vidū, starp Rīgas - Jelgavas dzelzceļu un Baložu pilsētu.

Izpildot VVC ieteikumu mainīt ciema nosaukumu uz Mēdemciemu, ņemot vērā lielu skaitu ciemā reģistrēto nekustamo īpašumu un šajos īpašumos deklarēto personu skaitu, tas radīs neērtības iedzīvotājiem, juridiskām personām, kas šajā ciemā reģistrējuši savu uzņēmējdarbību, secina domē. Saskaņā ar Valsts zemes dienesta kadastra informācijas sistēmā reģistrētajiem datiem Medemciemā ir reģistrēts 2371 nekustamais īpašums. Bet saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem Medemciemā ir deklarēta dzīvesvieta 1847 personām.

"Ciema nosaukuma maiņa ir nelabvēlīga adresātiem un trešajām personām, nav saimnieciski un ekonomiski lietderīgi, un nav atbalstāma," lēmumā pauž domē.

Turklāt domē uzskata, ka vietvārds "Medemciems" ir vēsturiski mantots nosaukums, kurš no iedzīvotāju sarunvalodas ir labskanīgs vietvārds, dzirdei tīkams, viegli uztverams, viegli izrunājams, ir daiļskanīgs. Tāpat kā vēsturiski mantotais un piešķirtais nosaukums tas ir saglabājams.