"Ziedot.lv" un "Rīgas meži", pateicoties ziedotājiem, veidos mežaudzi ar 2000 eglēm

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Labdarības organizācija "Ziedot.lv" sadarbībā ar SIA "Rīgas meži" ziedojumu akcijā "Pirms lido, iestādi koku!" šodien trešo reizi stādīs jaunu mežaudzi Ķekavas pagasta Skujenieku mežā, informē organizācijas pārstāvji.

Koku stādīšanas pasākums sāksies plkst.12.

"Ziedot.lv" pārstāvji norāda, ka kopš pagājušā gada pavasara aicina cilvēkus pievērst uzmanību lidojumu ietekmei uz vidi un klimatu, kompensēt savu lidojumu radīto "CO2 pēdu" un ziedot līdzekļus jaunu koku stādīšanai vietās, kur vismaz pēdējos 20 gadus nav audzis mežs.

Šobrīd projektu ir atbalstījuši vairāk nekā 300 ziedotāju 18 000 eiro apmērā.

Mežaudzes stādīšanas talkā plānots 0,85 hektāros iestādīt 2000 egļu stādu, kas izaudzēti "Rīgas mežu" kokaudzētavā "Norupe". "Ziedot.lv" pārstāvji prognozē, ka mežaudze pēc 50 gadiem būs kompensējusi 73 tonnas CO2 izmešus. Savukārt pirmajās divās meža stādīšanas akcijās iestādīti 0,73 hektāri melnalkšņu un 0,54 hektāri bērzu, kā arī 1,96 hektāri egļu. Organizācijas pārstāvji atzīmē, ka pēc 50 gadiem šīs mežaudzes būs kompensējušas 280 tonnas CO2 izmešu.

Pasākumā piedalīsies arī "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta un uzņēmuma "Rīgas meži" valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

Dimanta akcentē, ka atbildīga ceļošana ir viens no veidiem, kā var rūpēties par vidi šobrīd. Savukārt iniciatīvas idejas autors Aldis Kušķis uzsver, ka "airBaltic" beidzot jāizpilda solījums un katrā aviobiļetē jānorāda precīzs CO2 patēriņš.

"Ziedot.lv" un "Rīgas meži" aicina, dodoties apskatīt citas valstis, darīt to atbildīgi un atvēlēt līdzekļus avio lidojumu radītās "CO2 pēdas" kompensēšanai.

Jau ziņots, ka 2023.gadā "Rīgas mežu" apgrozījums bija 21,946 miljoni eiro, bet kompānijas peļņa - 1,984 miljoni eiro.

Rīgas pašvaldībai piederošā kompānija "Rīgas meži" reģistrēta 2008.gadā. Kompānija apsaimnieko mežu īpašumus 4602 hektāru platībā Rīgā un Jūrmalā, kā arī mežu īpašumus 58 016 hektāru platībā apmēram 50 kilometru rādiusā ap galvaspilsētu.

Tāpat "Rīgas meži" apsaimnieko Rīgas publiskos apstādījumus 446 hektāru platībā un kultūras un atpūtas parku "Mežaparks" 367 hektāru platībā.

Svarīgākais