Gaujas Nacionālais parks aicina uz krāšņākajiem rudens skatiem

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Nedēļas nogalē, 12.oktobrī un 13.oktobrī, Gaujas Nacionālajā parkā notiks Ceļotāju dienas, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) vecākā komunikācijas speciāliste Ilze Reinika.

Pasākumu programma pielāgota ikvienam interesentam, piedāvājot gan pārgājienus, gan izbraucienus ar elektrovelosipēdiem vai autobusu un arī citas aktivitātes, kas vienlaikus atklās parka krāšņākos rudens skatus un iedvesmos jauniem galamērķiem un piedzīvojumiem.

Šī gada moto - "Ceļo zaļi!" - mudina ilgtspējīgi iepazīt kultūras un vēstures bagātības un dabai draudzīgas saimniecības, izmantojot sabiedrisko transportu nokļūšanai tikšanās vietās.

Ar pasākumu programmu detalizētāk iespējams iepazīties vietnē "www.daba.gov.lv". Vairākos pasākumos vietu skaits ir ierobežots, tādēļ nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, kā arī daļa pasākumu ir par maksu.

Ceļotāju dienas pirmais pasākums būs autobusu ekskursija, kas pieturvietās Cēsu Sarkanajās klintīs, alus darītavā "Raiskumietis", mini zoo "Mežiņi" un uzņēmumā "Vaidava Ceramics" atklās dabas un cilvēka radītās vērtības Gaujas reģionā.

Savukārt triju stundu elektrovelo tūrē 18 kilometru (km) maršrutā varēs izzināt Zeltkalnu, Ruckas, Cēsu pils muižas un citas vēstures pērles. Tāpat stāvlaukumā pie Sarkanajām klintīm Cēsu novadā ikviens interesents aicināts darboties dažādās izziņas aktivitātēs DAP Mobilajā dabas klasē.

Svētdien paredzēti tematiski un pēc sarežģītības atšķirīgi pārgājieni. Pārgājiens Zvārtes ieža apkārtnē 5 km vedīs gar Amatas upes labo krastu, kur atrodas iespaidīgas klintis un apslēptas alas, bet pārgājiena noslēgumā paredzēts gardēžu pikniks jeb trīs kārtu maltīte dabā. Tikmēr Siguldas apkaimē notiks divi pārgājieni ar paaugstinātu grūtības pakāpi, kurā vērīgākie dalībnieki iespējams atradīs devona laika liecības - apmēram 400 miljonus gadu senas bruņuzivs fosīlijas.

Ceļotāju dienu apmeklētāji, kuri vēlas paši savā ritmā un kompānijā individuāli baudīt krāšņo Gaujas Nacionālā parka dabas daudzveidību, var ceļot videi draudzīgi ar sabiedrisko transportu uz Siguldu, Cēsīm un Valmieru un atklāt aizraujošus kultūrvēstures un dabas objektus vilcienu un autobusu staciju apkārtnē.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais