Ventspilī teju par 6 miljoniem eiro būvēs zemas īres mājokļus

© Unsplash

AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") nolēmusi piešķirt aizdevumu 5,98 miljonu eiro apmērā pašvaldības SIA "Ventspils nekustamie īpašumi" zemas īres maksas mājokļu būvniecībai Saules ielā, Ventspilī, aģentūru LETA informēja "Ventspils nekustamo īpašumu" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka projektu realizēs ar "Altum" aizdevumu Eiropas Savienības Atveseļošanās un noturības mehānisma plāna investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros. Pēc projekta sekmīgas realizācijas un dzīvokļu izīrēšanas varēs saņemt atbalstu kapitāla atlaides veidā līdz 1,48 miljonu eiro apmērā.

Šā gada sākumā "Ventspils nekustamie īpašumi" sāka darbu, lai varētu piedalīties "Altum" zemas īres mājokļu būvniecības programmā, kuras laikā kopumā plānots uzbūvēt 60 jaunus dzīvokļus.

Vasaras beigās atklāta konkursa rezultātā projektēšanas un būvniecības līguma slēgšanas tiesības ieguva SIA "Pillar Contractor". Ņemot vērā "Altum" pieņemto lēmumu par finansējumu, līgumu ar "Altum" un būvuzņēmēju plānots noslēgt oktobra sākumā.

Dzīvokļa projektēšanas darbus plāno sākt pēc būvniecības līguma noslēgšanas, bet būvniecību pabeigt līdz 2026.gada augusta beigām. No 60 jaunajiem dzīvokļiem apmēram divas trešdaļas būs trīsistabu dzīvokļi, bet pārējie - vienistabu un divistabu dzīvokļi. Plānots būvēt energoefektīvas piecstāvu ēkas ar liftu katrā kāpņutelpā, nodrošinot autostāvvietas un plašu zaļo zonu.

LETA jau ziņoja, ka atklātajā konkursā par īres mājokļu būvniecību Saules ielā, Ventspilī, kas ietvēra gan projektēšanas, gan būvniecības darbus, par uzvarētāju atzīts "Pillar Contractor".

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka uz zemas maksas īres dzīvokļiem varēs pretendēt iedzīvotāji, kuru bruto ienākumi nepārsniedz konkrētus sliekšņus, kas pašlaik vienistabas dzīvoklim ir 1415 eiro, divistabu dzīvoklim - 2437 eiro un trīs istabu dzīvoklim - 3731 eiro.

Trīs istabu dzīvokļi būs pieejami tikai mājsaimniecībām, kuras veido vismaz divas personas. Savukārt īres maksa tiks noteikta atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par atbalstu zemas īres mājokļu būvniecībai. Kvadrātmetra īres maksa nevarēs pārsniegt Ekonomikas ministrijas noteikto maksimālo slieksni.

Tāpat ziņots, ka "Pillar Contractor" 2023.gadā strādāja ar 32,236 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 19,7% vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī uzņēmums guva peļņu 134 969 eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

Kompānija "Pillar Contractor" reģistrēta 2015.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,5 miljoni eiro, liecina informācija "Firmas.lv". Uzņēmums pieder AS "AmberStone Group", kura patiesā labuma guvēja ir Nika Berne.

Latvijā

Latvijā bioloģiski sertificētās lauksaimniecības platības šogad ir pieaugušas par 3,5% - līdz 306 500 hektāriem, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) valdes priekšsēdētājs Raivis Bahšteins.  Latvijā bioloģiski sertificētās lauksaimniecības platības šogad ir pieaugušas par 3,5% - līdz 306 500 hektāriem, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) valdes priekšsēdētājs Raivis Bahšteins.

Svarīgākais