Pašvaldību budžeti nākamgad pieaugs par 10%, sola ministre

© Ģirts Ozoliņš/MN

Pašvaldību budžeti nākamgad pieaugs par 220-230 miljoniem eiro, salīdzinot ar šo gadu, intervijā Latvijas Radio sacīja viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV), komentējot valdībā atbalstīto vienošanos par nākamā gada valsts budžeta prioritātēm.

"Ja mēs skatāmies procentuālās izmaiņas, tad tas ir 10% pieaugums pret pagājušo gadu," sacīja ministre. Vismazākais budžeta pieaugums starp pašvaldībām būšot 7%, kas tomēr esot ievērojami vairāk nekā iepriekšējā plānošanas periodā, kad pirms izmaksām no izlīdzināšanas fonda dažām pašvaldībām budžets sākotnēji pieaudzis tikai par 1-2%.

"Tātad uz nākamo gadu, lai arī budžeta situācija kopumā valstī nav vienkārša, pašvaldību vajadzības ir ievērtētas un pašvaldības var justies salīdzinoši droši," vērtēja amatpersona.

Viņa arī uzsvēra, ka valsts garantēs pašvaldībām ieņēmumus, kas nākamgad ir plānoti no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN). "Papildus šī kompensācija ir ap 149 miljoniem eiro," norādīja Bērziņa.

Jautāta, kā pašvaldības jūtas šajā finanšu gadā un vai tās spēj pildīt savas pamatfunkcijas, ministre atbildēja, ka šī gada laikā pašvaldības kopumā ir saņēmušas ap 100 miljoniem eiro uz IIN pārpildes rēķina, kas ir ļāvis tām justies stabilāk, un kopumā visas pašvaldības šobrīd spēj pildīt savas pamatfunkcijas, apliecināja Bērziņa.

Kā ziņots, valdība pagājušajā nedēļā atbalstīja budžeta sadalījumu prioritārajiem pasākumiem 2025. gadā.

Ņemot vērā, ka plānotās nodokļu politikas izmaiņas atstās ietekmi uz pašvaldību budžetiem, ir paredzēta speciāla dotācija pašvaldībām autonomo funkciju veikšanai gandrīz 149,6 miljonu eiro apmērā.

Valsts budžeta projekta 2025. gadam un budžeta ietvara 2025., 2026. un 2027. gadam apstiprināšana Ministru kabinetā plānota šā gada 14. oktobrī. Savukārt Saeimā 2025. gada budžeta likumprojektu paketi paredzēts iesniegt šā gada 15. oktobrī.