Ugunsgrēku atkritumu apsaimniekotājā "Piejūra" varētu būt izraisījis ļaunprātīgs dedzinātājs

© f64.lv, Kaspars Krafts

Pēc kārtējā ugunsgrēka SIA "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra"" sola uzlabot drošības sistēmas un izstrādāt krīzes komunikācijas plānu, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.

Uzņēmumā skaidro, ka ugunsgrēks pirmajā septembra dienā izcēlās "Piejūras" Tukuma pārkraušanas un šķirošanas stacijā. Stacija ir industriāls objekts, kur tiek pieņemti un apstrādāti dažāda veida atkritumi pirms to tālākās pārstrādes vai nogādāšanas poligonā. Ugunsgrēks izcēlās svētdienā, kad stacijā ir brīvdiena.

Atkritumu veids un vieta bija ar zemu pašaizdegšanās risku, uzsver "Piejūrā". Dega nešķiroti lielizmēra atkritumi aptuveni 600 kvadrātmetru platībā, kuri pirms sašķirošanas un nogādāšanas poligonā tika uzkrāti atklātā vietā, asfaltētā stacijas teritorijā, ārpus telpām.

Pašlaik ugunsgrēka izcelšanās iemesli nav zināmi. Uzņēmuma valdes loceklis Ēriks Zaporožecs ir sniedzis liecību policijai, kura skaidro notikušā apstākļus.

Vienlaikus "Piejūras" speciālisti uzskata, ka notikusi ļaunprātīga dedzināšana. Lielizmēra atkritumu novietnē neesot bijis ne gruzdošu, ne pašaizdegties spējīgu materiālu. Turklāt iepriekšējā dienā esot lijis, līdz ar to atkritumi bija slapji, kas arī neveicina degšanu.

"Sociālajos tīklos izskanējušās aizdomas, ka dedzināšana ir paša uzņēmuma organizēta, neiztur nekādu kritiku, jo pārstrādājamu materiālu sadegšana uzņēmumam ir finansiāls zaudējums," paziņojumā pauž atkritumu apsaimniekotājs.

Komentējot Valsts vides dienesta (VVD) sniegto informāciju, ka pārkraušanas un šķirošanas stacijā pārsniegts atļauto uzglabājamo atkritumu daudzums, uzņēmumā apgalvo, ka lielizmēra atkritumi tiek uzkrāti stacijā, jo ir nepieciešama to pāršķirošana, lai nošķirotu materiālus, kas ir piemēroti pārstrādei, un tos, kurus nevar pārstrādāt. Pāršķirošana ļauj atgūt šos resursus, kas var būt ekonomiski izdevīgi un samazināt nepieciešamību pēc jaunu izejvielu ieguves.

"Pāršķirojot lielizmēra atkritumus, tikai tos atkritumus, kas nav pārstrādājami vai atkārtoti izmantojami, nogādā poligonā. Tas samazina gan atkritumu apjomu, gan transportēšanas un apglabāšanas izmaksas. Tādējādi pāršķirošana ir izdevīgāka gan no ekonomiskā, gan vides viedokļa," uzsver "Piejūra".

Vienlaikus uzņēmumā norāda, ka tieši atšķirošana paildzina materiālu nodošanu otrreizējai pārstrādei. Jau vasarā bija plānota pāršķirošana un izvešana, tomēr darbi kavējās dokumentācijas kārtošanas un sezonālo faktoru dēļ - darbinieki bijuši atvaļinājumos.

Ugunsgrēkā tika bojātas ap 330 tonnu lielizmēra atkritumu, kas tiks nodoti apglabāšanai poligonā.

Uzņēmumā skaidro, ka ārkārtas situācija ar lielizmēra atkritumu aizdegšanos Tukuma pārkraušanas un šķirošanas stacijā ir izgaismojusi nepieciešamību pilnveidot lielizmēra atkritumu pieņemšanas un šķirošanas procesus, kā arī sabiedrības izglītošanas darbu. Stacijas darbs tiks uzlabots, integrējot tehnoloģiskos risinājumus drošības sistēmās, piemēram, izvietojot papildu novērošanas kameras.

Lai uzņēmums ārkārtas situāciju laikā varētu efektīvi sazināties ar sabiedrību un visām iesaistītajām pusēm, tiks izstrādāts krīzes komunikāciju plāns, sola uzņēmumā.

Jau ziņots, ka, saņemot informāciju par ugunsgrēku "Piejūras" atkritumu pārkraušanas un šķirošanas stacijā Tukumā, Dienvidu ielā 1, VVD devās apsekot objektu, lai novērtētu un mazinātu potenciālos riskus uz vidi, kā arī ierosinātu ieteikumus avārijas seku mazināšanai.

Apsekojot uzņēmuma teritoriju, VVD atklājis, ka uzkrātais atkritumu daudzums pārsniedz atļaujā noteikto.

VVD turpina uzraudzīt situāciju, tajā skaitā akreditētas laboratorijas speciālisti ir noņēmuši paraugus no ugunsgrēka laikā noplūdušajiem ūdeņiem, lai noteiktu piesārņojuma esamību.

Uzņēmums sadarbojas un strādā pie ugunsgrēka seku novēršanas, atzīmēja dienestā. Tuvākajā laikā, pēc analīžu rezultātu saņemšanas un izvērtēšanas, VVD lems par uzdevumiem uzņēmumam.

"Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra"" reģistrēta 2001.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1 308 354 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra"" pieder Talsu (54,55%) un Tukuma (45,26%) novada pašvaldībām, kā arī Jūrmalai (0,19%).

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests jau 2020.gada martā diennakti dzēsa degošus atkritumus "Piejūras" atkritumu pārkraušanas un šķirošanas stacijas teritorijā Dienvidu ielā 1, Tukumā. Kopumā angārā dega atkritumi 15 kvadrātmetru platībā un laukumā - presēti atkritumi 2000 kvadrātmetru platībā.

VVD 2020.gada augustā paziņoja, ka, izmantojot tiešsaistes videonovērošanas kameru ierakstus, izdevies pārliecināties, ka ugunsgrēka skartā "Piejūra" noglabāšanai nodevusi vairāk atkritumu nekā apgalvojusi.

Valsts policija izmeklēšanā 2020.gadā secināja, ka "Piejūra" laikā no 2019.gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.martam, pārkāpjot atkritumu apsaimniekošanas noteikumus, radīja būtisku kaitējumu dabai un Latvijas saimnieciskajām interesēm 4 056 788 eiro apmērā un izvairījās no dabas resursu nodokļa nomaksas 971 822 eiro apmērā.

Latvijā

“Izglāb mani! Mums ir dots laiks – viens mēnesis… Aizkrauklē tiek likvidēta kaķu biedrība “Felida”, jo pašvaldību neinteresē šo kaķīšu liktenis,” tīmeklī atrodam sūru ierakstu un kaķu skumjās acis, kas lūdz – izglāb mani! Ikviens, kuram sirds krūtīs, zina, cik reizēm ir grūti izglābt dzīvniekus. Bet glābšanu mūsu mazie brāļi ir pelnījuši tikpat daudz kā cilvēki. Vienkāršāk, protams, ir novērsties. Kāda situācija ir Aizkrauklē – novēršanās vai palīdzība?