Tirzas pagasta ļaudis ir kaujinieciski noskaņoti cīnīties pret “Latvijas valsts ceļu” plāniem

© Ekrānšāviņš

Mēs nepieļausim vēsturisku ābeļu iznīcināšanu - ar šādiem vārdiem kanāla “360” informatīvo raidījumu “360 ZIŅneši” sagaida Tirzas pagasta ļaudis. Viņi ir kaujinieciski noskaņoti cīnīties pret “Latvijas valsts ceļu” plāniem. Iedzīvotāji atzīst - tā bijusi laimīga sakritība, ka laikus izdevās pamanīt strādnieku rosību ap ābelēm.

Pagastā notiek ceļa remonts un ir plānota vairāk nekā 20 koku nozāģēšana. Ar ābelēm apstādītas ceļmalas bijis pagasta lepnums jau kopš 19. gadsimta, bet tagad strādnieki ceļa malās nocērtamās ābeles ir iezīmējuši. Pagaidām iedzīvotāju protesti visus darbus apturējuši.

Uzrunātie ir saniknoti, ka “Latvijas valsts ceļi” nekomunicē ar iedzīvotājiem. Arī ZIŅneši vērsās pie uzņēmuma ar jautājumiem, taču intervijas vietā saņēma vien rakstisku atbildi.


“Darbu ietvaros ir paredzēts atjaunot (iztīrīt) pie ceļa esošos ūdens atvades grāvjus. Šo darbu veikšanu ierobežo grāvja nogāzē augošās 16 ābeles. Ja netiek sakārtota ūdens atvade, ceļa segums pārmitrinās un bojājas, tāpat koku saknes bojā ceļa konstrukciju. Turklāt Ministru kabineta noteikumi Nr. 309 paredz, ka augļu koku ciršanai ārpus meža nav nepieciešama pašvaldības atļauja,” komentē Anna Kononova, “Latvijas valsts ceļu” komunikācijas daļas vadītāja.
Tikmēr Tirzas pagasta iedzīvotāja Laima Kota stāsta: “Mēs esam gatavi uzklausīt un vienoties par to, lai šeit būtu [ceļš]. Pirms pāris dienām šeit bija salikti ceļu stabiņi, bija paredzēts veikt ceļa remontu un tagad saka - aha, lauķi, jums nekā nebūs! Nebūs jums ceļa, palieciet pie savām ābelēm. Tā nav valstiska domāšana, tā ir ierēdnieciska savtība.”
Uzzinot par ābeļu izzāģēšanas ideju, iedzīvotāji nekavējoties sāka zīmēt plakātus, ko izvietot uz ābelēm, uzsāka arī parakstu vākšanu, nosūtīja vairākas vēstules "Latvijas valsts ceļiem" un pat valsts prezidentam. Tālākais ābeļu liktenis gan vēl nav zināms.



Svarīgākais