Liepājnieki nikni par jaunu objektu pludmalē

© MN

Karstas liepājnieku debates raisījis jauns objekts Liepājas pludmalē, proti, Pērkones ielas galā uzstādītie “izsmēķu gali”, speciāls pelnu trauks un informatīva zīme, kas vēsta, ka šeit smēķēt atļauts, ziņo "liepajniekiem.lv".

Vides objekts apzināti veidots provokatīvs, lai pievērstu sabiedrības uzmanību pludmalē nomesto izsmēķu ietekmei uz dabu, noskaidroja portāls "liepajniekiem.lv".

Iedzīvotāju neizpratni veicinājis tas, ka iepriekš par šāda objekta uzstādīšanu un mērķi publiska komunikācija izpalikusi.

Liepājas pašvaldības Vides, veselības un sabiedrības līdzdalības daļas vadītāja Elīna Tolmačova skaidro, ka Eiropas Savienības programmas ”LIFE” projektu īsteno SIA “Zaļā josta” un tā mērķis ir pievērst uzmanību smēķēšanas problēmai Liepājas pludmalē. “Mēs arī zinām, ka Liepāja regulāri iekļūst netīrāko pludmaļu topā, un viens no iemesliem ir liedagā atrastais izsmēķu daudzums,” viņa saka.

Tiek skaidrots, ka vides objekts ir provokatīvs risinājums, proti, pludmalē smēķēt ir aizliegts, taču pētījumi un vērojumi apliecina, ka cilvēki to tomēr turpina darīt. Un, ja reiz viņi no šī netikuma neatsakās, tad vismaz lai izsmēķus izmet urnā.

Pie “izsmēķu galiem” paredzēts izvietot arī informāciju.

Taču vēl pirms informācijas un skaidrojuma publicēšanas ne viens vien liepājnieks soctīklos pauda sašutumu, ka Liepājas pludmalē nu ir oficiāli legalizēta smēķēšana. Objekts jau cietis no vandalisma.

Digital Matter icon

Svarīgākais