VARAM atturīgi komentē koalīcijas politiķu aktualizēto jautājumu par Jelgavas novada domes atlaišanu

© pexels.com

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), komentējot koalīcijas politiķu aktualizēto jautājumu par Jelgavas novada domes atlaišanu, skaidri neatbild, vai ministrija neplāno rosināt šo procesu.

Pirmdien pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes politiķi pauda, ka koalīcija saskata pamatu vērtēt Jelgavas novada domes iespējamu atlaišanu.

Komentējot politiķu sacīto, VARAM norāda, ka ministrija atbilstoši kompetencei pārrauga pašvaldību darbību Pašvaldību likumā noteiktajā kārtībā un apmērā. Viens no pašvaldības domes atlaišanas pamatiem ir nespēja divu mēnešu laikā ievēlēt domes priekšsēdētāju. Kā zināms, Jelgavas novada pašvaldības dome bez domes priekšsēdētāja ir no aprīļa sākuma. Ministrija esot aicinājusi domi ievēlēt priekšsēdētāju, šajā laikā dome divas reizes ir vēlējusi domes priekšsēdētāju, taču bez rezultāta.

"Ņemot vērā iepriekš minēto, ministrija visā šajā laika periodā ir sekojusi līdzi, lai pārliecinātos, ka pašvaldība nodrošina funkciju izpildi un domes priekšsēdētāja neesamība šajā laika periodā neietekmē ikdienas darbu un lēmumu pieņemšanu domē attiecībā uz iedzīvotāju tiesībām saņemt pakalpojumus," skaidro VARAM.

Vienlaikus esot jāņem vērā, ka domes pienākums ir arī savlaicīgi gatavoties un plānot nākamā gada budžetu un tieši domes priekšsēdētājam saskaņā ar likumu "Par pašvaldību budžetiem" noteikta atbildība par to, lai gadskārtējais pašvaldības budžets tiktu izstrādāts un savlaicīgi iesniegts apstiprināšanai domei. Tas prasa arī savlaicīgus sagatavošanas un izvērtēšanas pasākumus, tajā skaitā komitejā, ko saskaņā ar Pašvaldību likumu vada domes priekšsēdētājs.

VARAM arī aicina ņemt vērā, ka pašvaldības deputāti ne vien ilgstoši nav spējuši vienoties par domes priekšsēdētāja ievēlēšanu, bet arī laika gaitā atstādinājuši no pienākumu pildīšanas izpilddirektoru, kas saskaņā ar pašvaldības nolikumu kontrolē un koordinē pašvaldības administrācijas darbu, kā arī veic pašvaldības kapitālsabiedrību darbības pārraudzību.

"Šie iepriekš minētie aspekti jāskata un jāvērtē kompleksi, neizslēdzot arī domes atlaišanas rosināšanu," komentē VARAM.

Jau ziņots, ka par Jelgavas novada domes atlaišanu plānotas diskusijas Saeimas frakcijās un nākamajā pirmdienā - vēlreiz koalīcijas sanāksmē.

Šādas diskusijas rosinātas pēc Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes aicinājuma. ZZS politiķis, ekonomikas ministrs Viktors Valainis pauda partijas nostāju, ka Jelgavas novada dome ir nonākusi situācijā, kad nespēj efektīvi funkcionēt un "deputāti vairāk nodarbojas ar politisku jautājumu risināšanu, nemaz - ar domes darba efektīvu nodrošināšanu". Politiķis domā, ka ir izpildījušies priekšnoteikumi, lai valdība un Saeima varētu lemt par domes atlaišanu.

"Jaunās vienotības" politiķis, finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) sacīja, ka "pietiekoši ilgu laiku" Jelgavas novada dome nespēj darboties saskaņā ar likumā noteikto, tāpēc atbildīgajai VARAM būtu jāgatavo priekšlikums par Jelgavas novada domes atlaišanu.

Tam piekrita arī Saeimas "Progresīvo" frakcijas priekšsēdētājs Andris Šuvajevs.

Pēc tam, kad 3. aprīlī no amata atkāpās toreizējais domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis (LA), Jelgavas novada domes darbs jau vairāk nekā četrus mēnešus rit bez domes priekšsēdētāja.

Jelgavas novada pašvaldības darba nepārtrauktību periodā līdz jauna domes priekšsēdētāja ievēlēšanai nodrošina domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola (LZS), kurai nav domes deputātu vairākuma atbalsta.

19. augustā tika saņemts desmit domes deputātu parakstīts iesniegums ar aicinājumu sasaukt domes ārkārtas sēdi un skatīt jautājumu par Vītolas atbrīvošanu no amata un jauna priekšsēdētāja vietnieka ievēlēšanu. Dome šo jautājumu skatīs šodien.

Savukārt 14. augustā uz amatpersonas darbības izvērtēšanas laiku no amata tika atstādināta Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs par darba auto izmantošanu privātām vajadzībām viņai piemērojis naudas sodu.

Latvijas Zemnieku savienība (LZS) aicināja vērtēt domes lēmumu atstādināt Lonerti, saskatot šajā rīcībā iespējamu politisku ietekmi un politisku interešu īstenošanu. Tomēr VARAM norādīja, ka tā nevērtē šāda veida strīdus starp domi un izpilddirektoru.

"Strīdi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, jo izpilddirektors tiek nodarbināts uz darba līguma pamata, ir piekritīgi tiesai," komentēja VARAM.

Svarīgākais