Jelgavas novada dome lems par priekšsēdētāja vietnieces atbrīvošanu no amata

© Vladislavs Proškins / F64

Jelgavas novada dome jautājumu par domes priekšsēdētāja vietnieces Ilzes Vītolas (LZS) atbrīvošanu no amata un jauna priekšsēdētāja vietnieka ievēlēšanu skatīs 28.augustā, ārkārtas sēdi šim mērķim nesasaucot, aģentūru LETA informēja pašvaldība.

Pašvaldībā pirmdien tika saņemts desmit domes deputātu parakstīts iesniegums ar aicinājumu sasaukt domes ārkārtas sēdi un skatīt jautājumu par Vītolas atbrīvošanu no amata un jauna priekšsēdētāja vietnieka ievēlēšanu.

Tā kā Pašvaldību likums paredz, ka pieprasījumu par domes priekšsēdētāja vietnieka atbrīvošanu no amata izskata tuvākajā domes sēdē, ja tā plānota ne vēlāk kā desmit darbdienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas, tad jautājums tiks iekļauts domes kārtējās sēdes darba kārtībā un ārkārtas sēdi sasaukt nav nepieciešams, skaidroja pašvaldībā.

Iesniegumu parakstījusi deputāte no partijas "Saskaņa" Irina Dolgova, Artūrs Semjonovs un Uldis Ainārs no "Jaunās vienotības", Dina Tauriņa un Dainis Liepiņš no Latvijas reģionu apvienības, Emīls Dobrājs un Madars Lasmanis no "Latvijas attīstībai" un trīs deputāti no Latvijas Zaļās partijas - Andris Ozoliņš, Jānis Kažotnieks un Ģirts Neija.

Savukārt Vītolas politisko spēku pārstāvošā pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte, par kuras atstādināšanu uz laiku lēma novada deputāti, ceturtdien izplatītajā paziņojumā pauž, ka pamatota iemesla Vītolas gāšanai nav, "tik vien cik politiska retorika, centieni mazināt Latvijas Zemnieku savienības ietekmi domē". Viņa uzskata, ka tā, visticamāk, ir sodīšana par Andra Ozoliņa (LZP) neatbalstīšanu domes priekšsēdētāja amatam.

"Vienlaikus spēku samērs ļauj soli pa solim izspēlēt centienus pārņemt varu, izrēķināties ar izpildvaru, kas nepārtraukti risinājies jau mēnešiem, bet līdz ar manis atstādināšanu ir ērtāk īstenojama. Līdzīgs scenārijs bija vērojams 2021.gadā, kad atstādināšana ļāva "nomest" tā brīža domes priekšsēdētāju," apgalvo Lonerte.

Viņa, aizstāvot sevis kā valsts amatpersonas, darba ņēmēja tiesības, šonedēļ esot vērsusies pie Tiesībsarga, Latvijas Pašvaldību savienības un Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas, "lai vērstu uzmanību, ka Jelgavas novada domē jau ilgstoši tiek īstenota tāda rīcības taktika, kas nav pieņemama demokrātiskai, tiesiskai un uz cieņpilnām attiecībām darba vidē vērstai sabiedrībai".

"Deputātu rīcība klaji pārkāpj Deputātu statusa likuma noteiktās pilnvaras, demonstrējot lēmējvaras nepārtrauktu iejaukšanos izpildvaras darba procesos. Attiecībā pret izpildvaras pārstāvjiem deputāti stratēģiski izvērš nepieņemamu - emocionāla spiediena, iebiedēšanas, pazemošanas, publiskas kritizēšanas, nonievāšanas un nicināšanas - taktiku," savā paziņojumā apgalvo Lonerte.

Kā ziņots, pēc tam, kad 3.aprīlī no amata atkāpās toreizējais domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis, Jelgavas novada domes darbs jau vairāk nekā četrus mēnešus rit bez domes priekšsēdētāja. Jelgavas novada pašvaldības darba nepārtrauktību periodā līdz jauna domes priekšsēdētāja ievēlēšanai nodrošina domes priekšsēdētāja vietniece Vītola.

Svarīgākais