Cīņā ar nekontrolētu tūrismu noteikti cilvēku uzturēšanās ierobežojumi dabas liegumā "Augstroze"

© Dāvis Ūlands / F64

Nekontrolētas tūristu plūsmas ierobežošanai no 1.februāra līdz 15.jūlijam dabas liegumā "Augstroze" nevarēs uzturēties cilvēku grupas, kurās ir vairāk par desmit cilvēkiem, paredz otrdien valdībā pieņemtie noteikumi.

Vienlaikus tiesību norma neaizliedz pilnīgu cilvēku uzturēšanos teritorijā - tā ir atļauta, ja uzturēšanās saistīta ar šīs teritorijas apsaimniekošanu, tai skaitā medībām, uzraudzību, valsts aizsardzības uzdevumu veikšanu, kā arī ar Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) rakstisku atļauju monitoringa un zinātnisko pētījumu veikšanai, kā arī, ņemot vērā to, ka ogošana un sēņošana parasti intensīvāk sākas vasaras otrajā pusē - pēc sezonas lieguma beigām, tāpat kā medības, līdz ar to pēc būtības sezonas liegums ierobežo nekontrolētu tūristu plūsmu, tai skaitā organizētus pasākumus grupām, nevis iespēju vietējiem iedzīvotājiem apmeklēt purvu un mežus.

Tiesību norma neaizliedz uzturēties sezonas lieguma teritorijā, piemēram, ogot un lasīt sēnes, ievērojot saudzīgu attieksmi pret dabu.

Dabas liegums "Augstroze" atrodas Limbažu novada Umurgas pagastā un Valmieras novada Dikļu pagastā, Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta teritorijā. Īpaši aizsargājamā dabas teritorija izveidota 1977.gadā un aizņem 4007 hektāru lielu platību.

Lai nodrošinātu dabas vērtību aizsardzību dabas lieguma teritorijā izveidotas trīs funkcionālās zonas - 2517 hektārus plaša dabas lieguma zona, tai skaitā sezonas lieguma teritorija 1355 hektāru platībā, ainavu aizsardzības zona 101 hektāra platībā un neitrālā zona 34 hektāru platībā.

Dabas lieguma zona, kas aizņem būtiski lielāko dabas lieguma daļu, izveidota ar mērķi saglabāt dabas vērtības - retus un aizsargājamus mežu, purvu un ūdeņu biotopus, augu un dzīvnieku sugas un to dzīvotnes, kā arī veikt darbības, kas uzlabotu to ekoloģisko vērtību un strukturālo daudzveidību. Noteikumi paredz, ka dabas lieguma zonā aizliegts būvēt hidrotehniskas būves un ierīkot meliorācijas sistēmas, veikt to pārbūvi un atjaunošanu, izņemot caurteku būvi un atjaunošanu ceļu uzturēšanas vajadzībām, kā arī ar DAP rakstisku atļauju pasākumiem, kuri paredz atjaunošanas, apsaimniekošanas pasākumus.

Tāpat, lai novērstu zemsedzes bojāšanu un augsnes eroziju, noteikumu projektā noteikts ierobežojums trešajām personām pārvietoties ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem brīvā dabā - mežaudzēs, lauksaimniecībā izmantojamās zemēs -, kas nav saistīts ar teritorijas apsaimniekošanu, līdz ar to noteikumi nav ierobežojums nekustamā īpašuma īpašniekam. Tāpat tas nav attiecināms uz ceļa servitūtu teritorijām, kurās ir esošs ceļš vai brauktuve, kā arī uz normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā tam speciāli ierīkotām trasēm.

Sezonas lieguma teritorija noteikta, lai netraucētu plēsīgo putnu un purva bridējputnu ligzdošanu. Teritorijas robeža noteikta pa purva malu un ir dabā viegli identificējama.

Ainavu aizsardzības zona noteikta ar mērķi saglabāt augstvērtīgās, dabas liegumam raksturīgās ainavu telpas, vienlaicīgi akcentējot kultūras mantojuma objektus un veicinot teritorijas tūrisma potenciāla attīstību. Zonu veido vairākas teritorijas - Augstrozes muižas, baznīcas un kapsētas apkārtne, Augstrozes pilskalna apkārtne un Lauvaskalna pussalas daļa.

Savukārt neitrālā zona noteikta autoceļa Kocēni-Limbaži-Tūja (P11) aizsargjoslā - 60 metrus uz katru pusi no ceļa ass līnijas.

Svarīgākais