Valkas un Valmieras novados izvērš cīņu pret Āfrikas cūku mēri

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) ierobežošanai Valkas un Valmieras novados ap mājas cūku novietni noteiktas karantīnas zonas, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publicētais rīkojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Karantīna ar aizsardzības zonu noteikta Valkas novada Ērģemes pagastā un Valmieras novada Jērcēnu pagastā, trīs kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni, bet karantīna ar uzraudzības zonu noteikta Valkas novada Ērģemes, Kārķu un Valkas pagastā un Valmieras novada Ēveles, Jērcēnu un Plāņu pagastā, desmit kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni.

Uzraudzības un aizsardzības zonas paredz cūku transportēšanas ierobežojumus, higiēnas prasības novietnēm, transportlīdzekļiem un personām, kā arī cūkgaļas produktu izplatības ierobežojumus.

PVD informē, ka karantīnas laikā aizsardzības zonā cūku turētājiem vai īpašniekiem vismaz 15 dienas kopš rīkojuma stāšanās spēkā aizliegts veikt cūku kustību un pārvietot tās ar transportlīdzekļiem pa valsts, pašvaldības un privātiem ceļiem, no aizsardzības zonā esošām novietnēm.

Savukārt karantīnas laikā uzraudzības zonā cita starpā cūku turētājiem vai īpašniekiem vismaz 30 dienas aizliegts veikt cūku kustību un pārvietošanu, arī ar transportlīdzekļiem pa valsts un privātiem ceļiem, no uzraudzības zonā esošajiem novietnēm.

Karantīnas un aizsardzības zonās cūku kustību drīkst veikt cūku novietnes robežās pa palīgceļiem, tranzītā pa autoceļiem vai dzelzceļu bez transportlīdzekļa apstāšanās un cūku kravas izkraušanas, kā arī no ārpus aizsardzības vai uzraudzības zonas esošas novietnes uz zonās esošu kautuvi tūlītējai nokaušanai ar PVD valsts veterinārā inspektora izsniegtu atļauju

Dienesta pārstāvji atzīmē, ka transportlīdzekļa īpašniekiem pēc katra pārvadājuma nekavējoties jāveic transportlīdzekļu, ekipējuma, kuru izmanto dzīvnieku pārvadāšanai, piesārņoto materiālu, tostarp dzīvnieku līķu, dzīvnieku izcelsmes pārtikā neizmantojamo blakusproduktu, savvaļas cūku medību trofeju, dzīvnieku barības, mēslu, vircas un pakaišu dezinfekciju, veicot ierakstus dezinfekcijas žurnālā.

Tāpat transportlīdzekļa īpašniekiem jānodrošina, ka transportlīdzeklis, kas tiek izmantots cūku pārvadāšanai, izbrauc no aizsardzības vai uzraudzības zonas tikai pēc transportlīdzekļa iztīrīšanas, dezinfekcijas un rakstiskas atļaujas saņemšanas no PVD valsts veterinārā inspektora.

PVD pārstāvji arī min, ka lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekiem vai turētājiem karantīnas laikā jāveic atbilstoši higiēnas pasākumi, lai nepieļautu ĀCM ierosinātāja izplatīšanos, personai, kuras rīcībā ir informācija par mirušu vai slimu cūku, nekavējoties jāziņo par to PVD, kā arī no aizsardzības vai uzraudzības zonā esošas novietnes aizliegts izvest cūku olšūnas, embrijus un kuiļu spermu.

Tāpat, ja vien nav saņemta PVD atļauja, personām aizliegts izvest svaigu savvaļas vai mājas cūku gaļu, malto gaļu, gaļas izstrādājumus un gaļas produktus, kas satur savvaļas vai mājas cūku gaļu, kas iegūta aizsardzības vai uzraudzības zonā.

Aizliegts arī bez PVD atļaujas laist pārtikas apritē svaigu mājas un savvaļas cūkas gaļu, kas iegūta aizsardzības vai uzraudzības zonā.

Jebkurai personai, kura ierodas vai atstāj aizsardzības vai uzraudzības zonā esošu novietni, kur tiek turētas cūkas, jāveic atbilstoši higiēnas pasākumi, lai nepieļautu ĀCM ierosinātāja izplatīšanos. Par visām personām, kas apmeklē novietni, jāglabā lietvedības pieraksti un jāuztur tie atjaunināti, kā arī pēc pieprasījuma tie jādara pieejami kompetentajai iestādei.

Tāpat aizliegts rīkot cūku sugas dzīvnieku izstādes, tirgu vai citus masu pasākumus, no aizsardzības vai uzraudzības zonas izvedot visu sugu dzīvnieku gaļu vai gaļas produktus, jānodrošina to izsekojamība, tostarp marķējums, identifikācija un pavaddokumenti, kā arī, ja nav saņemta PVD atļauja, aizliegts pārvietot mājas cūku un savvaļas cūku izcelsmes blakusproduktus, tostarp kūtsmēslus, izlietotus pakaišus, ādas un sarus.

Svarīgākais