Daugavpilī vandaļi iznīcina aizsargājamu liepu

© Kaspars Krafts/MN

Daugavpilī vandalisma rezultātā iznīcināti pieci koki, tostarp aizsargājama parastā liepa, aģentūra LETA uzzināja pilsētas pašvaldībā.

Apsekojot pašvaldības apstādījumus, Komunālās saimniecības pārvalde (KSP) konstatējusi, ka pašvaldībai piekrītošajā zemes vienībā Brjanskas ielā pieci koki pilnībā zaudējuši savu augtspēju. Izpētes rezultātā secināts, ka tie tika mērķtiecīgi iznīcināti. Pašlaik notiek izmeklēšana, lai noskaidrotu notikušā apstākļus un vainīgos sauktu pie atbildības.

Par pilsētas apstādījumu bojāšanu ir paredzēta kriminālatbildība pēc Krimināllikuma 109.panta otrās daļas, līdz ar to pirms koku nozāģēšanas KSP sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi nolēma vērsties Valsts policijā ar lūgumu sākt kriminālprocesu, atzīt par cietušo Daugavpils pašvaldību un noskaidrot vainīgo personu, kurai būs jāatlīdzina zaudējumi. Vandālisma akta rezultātā pašvaldībai radīti materiālie zaudējumi 1020 eiro apmērā.

Iznicinātie koki auga alejā Daugavpils valstspilsētas pašvaldībai piekrītošajā teritorijā Brjanskas ielā. Viens no tiem ir parastā liepa, kas sasniegusi aizsargājamā koka izmērus, proti, tās stumbra apkārtmērs ir 223 centimetri.

KSP pauž nožēlu par šo un līdzīgiem incidentiem, kas apdraud pilsētas zaļo vidi, kuru ikdienā kopj un sargā gan tās speciālisti, gan pilsētnieki. Iedzīvotāji aicināti rūpēties par pilsētvidi un ziņot par jebkādām aizdomīgām aktivitātēm.