Jūlija vētra sagādājusi pamatīgas galvassāpes zemniekiem - kartupeļi vagās vienkārši sapūst

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Šīs vasaras lielās vētras postījumi vairāk vai mazāk skāra ievērojamu daļu Latvijas pilsētu, pamatīgi applūstot arī zemnieku koptajiem laukiem. Kartupeļu vagās ūdens turējies tik ilgi, ka audzētājiem ir bažas – raža var vienkārši sapūt, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Kartupeļiem izmirkstot, tajos vai nu uzreiz iemetas puve un nav ko novākt, vai kartupeļi nespēs visu ziemu saglabāties. Nesenās lietavas arī piemeklēja arī saimniecību Jelgavas novada Cenas pagastā - Ineses Kunigas lielākais kartupeļu lauks 22 hektāru platībā praktiski viss ir aizgājis bojā.

Sākotnēji viss lauks bijis zem ūdens, tad ūdens uzkrājies starp vagām. Pieejot tuvāk kartupeļiem, tik tiešām var just nepatīkamas smakas - mitrums, kas ilgi neizžūst, rada un izplata bakteriālo puvi. Liela daļa ražas ir neatgriezeniski bojāta. Kartupeļi - mīksti un acīmredzami sākuši pūt.

Palīdzēt glābt ražu steidza Ineses kaimiņš, ar kuru kopā veidojuši ūdens novadgrāvi. Tas prom gan neplūda augstā gruntsūdens līmeņa dēļ. Tad Inese nomāja ūdens sūkņus. Izdevās nosūknēt 700 tonnas lietavu ūdens. Ražas zudumi vienalga lieli.

Bēdu ieleja ar nu jau sapuvušiem kartupeļu laukiem ir vēl daudzām citām saimniecībām. Tas, protams, liek uzdot jautājumu - vai tas ietekmēs kartupeļu cenas veikalos? Vai jārēķinās ar dārgākiem un, iespējams, mazāk kvalitatīviem kartupeļiem šosezon?

Tikmēr zemnieki aicinās nozares ministriju individuāli izvērtēt situāciju un sniegt valsts palīdzību. Zemkopības ministrija ierosina veidot riska fondu, kuru lauksaimnieki varētu izmantot pēc dabas stihijām vai citiem nelabvēlīgiem gadījumiem. Šāds fonds, kā pierādījusi pieredze Eiropas Savienībā, varētu būt efektīvs risinājums, lai kompensētu ieņēmumu kritumu līdz 20% un vairāk.

Svarīgākais