Lestenē par aptuveni vienu miljonu eiro top lielkauju muzejs

© Kaspars Krafts/MN

Šonedēļ atzīmēti Spāru svētki topošajam Lestenes lielkauju muzejam, kura būvniecība izmaksās aptuveni vienu miljonu eiro, aģentūru LETA informēja Tukuma novada pašvaldībā.

Namā, kur top jaunais muzejs, kopš 18.gadsimta sākuma darbojās Lestenes baznīcas krogs. 20.gadsimtā tas kļuva par strādnieku mītni, Kurzemes kauju liecinieku, tad pienotavu, bet kopš Brāļu kapu izveides - par Leģionāru piemiņas istabu.

Pašvaldība informē, ka 2023.gada beigās sākti būvdarbi, lai šis nams, kuru pašvaldībai uzdāvināja leģionāru dibinātā biedrība "Daugavas vanagi", iegūtu jaunu izskatu un pildītu savu jauno misiju, padarot šo kompleksu par vienu no Latvijas nacionālās pašapziņas simboliem.

"Muzejs būs publiski pieejama, emocionāli uzrunājoša piemiņas vieta Kurzemes kaujās kritušajiem latviešu karavīriem abās frontes pusēs, un tajā varēs uzzināt par Kurzemes lielkauju gaitām, iepazīt vietējo iedzīvotāju un latviešu karavīru stāstus, kā arī Latviešu leģiona vēsturi," iecerējuši idejas īstenotāji.

Muzeja viesi varēs pētīt, kas kara laikā notika ar viņu ģimenes un dzimtas locekļiem, tāpat būs iespēja ierunāt savu dzimtas stāstu. Muzejs darbosies kā jauniešu izglītības centrs ar klases telpu, lai palīdzētu jaunajai paaudzei izprast savas tautas patieso vēsturi un mudinātu jauniešus iesaistīties valsts aizsardzības spēkos.

Pašvaldībā ir pārliecināti, ka, pārbūvējot esošās ēkas telpas, Lestene iegūs modernu, digitālu muzeju ar iekšēju un ārēju ekspozīciju. Projekta īstenošanas gaitā plānots izbūvēt muzeja administrācijas telpu, darba kabinetu un apspriežu telpu, virtuves nišu, informācijas centru - ieejas vestibilu, ekspozīciju zāli. Tāpat plānots izbūvēt jaunu sanmezglu bloku, kas piemērots cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, kā arī pacēlāju. Pēc pārbūves bunkura ekspozīcijas daļa tiks savienota ar pārējām muzeja telpām.

Celtniecības darbu pasūtītāji Spāru svētkos izteica atzinību SIA "Livland Group" projektētājiem, SIA "WU6" būvuzraugiem un SIA "Amatnieks" celtniekiem par līdz šim paveikto darbu. Kā norādīja darbu vadītājs, būvniecība norit pēc plāna, kavējumu darba izpildē nav.

Ja pašvaldībai izdosies piesaistīt papildu finanšu avotus, plānots, ka Lestenes muzeja pārbūve tiks pabeigta līdz 2025.gada maijam. Līguma kopējā summa ir 1 076 486 eiro.

Projekts top, pateicoties Kultūras ministrijas un ziedotāju atbalstam. Ziedotāji ir gan ārzemju latvieši, gan vietējie. Tāpat aktīvi topošā muzeja tapšanā un ziedojumu vākšanā piedalās Latviešu karavīru piemiņas biedrība "Lestene", kā arī leģionāru dibinātā biedrība "Daugavas Vanagi". Arī muzejā plānots izveidot ziedojumu un dāvinājumu telpu, kur katram ziedotājam tiks paredzēta sava goda vieta.

"Šis muzejs, komplekss, ko būvējam, ir ne tikai mums un visai Latvijai, bet arī visai pasaulei. Tad nu mēs atgādināsim visai pasaulei, ka mēs ņemam atpakaļ savu vēsturi. Mēs par to runāsim un rakstīsim, mēs neļausim kādam citam rakstīt Latvijas vēsturi mūsu vietā. Dziedāsim paši savu dziesmu, stāstīsim paši savu stāstu," aicina Latviešu karavīru piemiņas biedrības "Lestene" valdes priekšsēdētājs Aivars Sinkas.

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais