Balvu novads vairs neizsniegs dāvanu kartes bāreņiem, audžuģimenēm mācību līdzekļu iegādei

© unsplash.com

Balvu novadā skolēniem pirms mācību gada sākuma vairs neizsniegs dāvanu kartes individuālo mācību līdzekļu iegādei, paredz novada domes lēmumi.

Domes sēdē pieņemti grozījumi saistošajos noteikumos "Par brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Balvu novadā" un "Par pabalstiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Balvu novadā" projektu, atceļot brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu individuālo mācību līdzekļu iegādei 15 eiro apmērā.

Tas esot darīts, lai nodrošinātu vienlīdzīgu atbalstu visām mērķgrupām - bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, Balvu novada administratīvajā teritorijā deklarētajiem izglītojamajam līdz 24 gadu vecumam, kuri mācās Balvu novada vispārizglītojošajā izglītības iestādē vai apgūst arodizglītību vai profesionālo vidējo izglītību Balvu novada izglītības iestādē vai cita novada izglītības iestādē. Domē arī norāda, ka brīvprātīgās iniciatīvas pabalsts uzliek slogu pašvaldības budžetam, kas var traucēt pašvaldības kompetencē esošo autonomo funkciju un deleģēto pārvaldes uzdevumu izpildi, tāpēc nepieciešams samazināt brīvprātīgo iniciatīvu pabalstu veidus pašvaldībā.

Konsultējoties ar Balvu novada pašvaldības Izglītības pārvaldi, esot noskaidrots, ka pabalsts daļēji sasniedz pabalsta piešķiršanas mērķi, jo ne vienmēr tiek iegādāti mācību procesam nepieciešamie individuālie mācību līdzekļi. Tāpēc lietderīgāk pašvaldības līdzekļi tiktu izlietoti, ja naudas līdzekļi tiktu novirzīti izglītības iestādēm, norāda domē.

Izglītības iestādes par šo naudu iegādāsies akvareļpapīru, zīmēšanas papīru, akvareļkrāsas, guaša krāsas, plastilīnu, aplikāciju papīru komplektus, krāsaino kartonu komplektus, cirkuļus, trijstūra lineālus, transportierus un citus mācību līdzekļus, kuri nepieciešami mācību satura apguvei.

Domē arī uzsver, ka vecāku vai personu, kas realizē aizgādību, pienākums ir savu materiālo iespēju robežās nodrošināt sava bērna izglītošanai nepieciešamos individuālos mācību piederumus, kas ir izglītojamo personiskās lietošanas priekšmeti un materiāli, kuri tiek izmantoti kā mācību līdzekļi vai saistībā ar mācību iespēju nodrošināšanu.

2023.gadā šo pabalstu saņēmuši 1580 izglītojamie, no tiem 42 izglītojamie, kuri mācās vispārizglītojošajās izglītības iestādes vai apgūst arodizglītību vai profesionālo vidējo izglītību ārpus Balvu novada.

Svarīgākais