Kaminskis: Stabila budžeta situācija nav nevienā pašvaldībā

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Stabila budžeta situācija vai tāda, uz kuru mēs skatītos ar lielu cerību šajā gadā un arī nākotnē, nav nevienā pašvaldībā, turklāt vietvaras pārskata jau iepriekš pārskatītas funkcijas un štatu sarakstus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis.

Vienalga, par kuru pašvaldību runājam, tās nevar piepildīt pirms gada vai diviem plānotās vēlmes, šobrīd ir tāds saudzēšanas režīms, sacīja Kaminskis.

"Ir signāli, ka pašvaldības spiestā kārtā pārskata jau pārskatītos štatu sarakstus, jau pārskatītās funkcijas un meklē papildu līdzekļus," teica Kaminskis.

Tas ir saistīts ar līdzekļu nepieejamību, viņš uzsvēra, par piemēru minot notiekošo Smiltenes novada pašvaldībā. Tāpat viņš pieminēja Talsus, kur esot noteikts četru dienu darba režīms, kas, viņaprāt, ilgtermiņā var atstāt negatīvas sekas, tostarp labu speciālistu aiziešanu.

Kaminskis atklāja, ka 22. augustā ir gaidāma tikšanās ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem. Viņš pauda nožēlu, ka tikšanās pārcelta, jo sākotnēji tā bija plānota nākamnedēļ. "Manuprāt, tā nav laba ziņa. Mēs gaidām pēc iespējas ātrāku skaidrību arī par nākamo gadu," uzsvēra LPS priekšsēdis.

Pašvaldības ministrijai prasīs prognozējamību, stabilu un pietiekamu bāzes finansējumu. Lai pašvaldību teritorijas spētu "noturēt" savu šī brīža situāciju un attīstīties, ir jābūt papildu finansējumam, uzsvēra Kaminskis. Viņaprāt, būtu jārunā par iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadales proporciju, lai pašvaldības saņemtu vairāk. Vajadzētu palielināt finansējumu Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, kur, viņaprāt, pat 100 miljoni eiro būtu ļoti pieticīga summa.

Kaminskis atzīmēja, ka ne Latvijai vienīgajai ir problēmas ar reģionu finansējumu. Turklāt viņš pauda, ka Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresā Strasbūrā pēc aptuveni mēneša varētu runāt arī par Latvijas situāciju. Attiecīgi valsts varētu saņemt papildu ieteikumus.

"Šīs rekomendācijas noteikti būs līdzīgas tam, par ko mēs esam runājuši, uz ko aicinājuši," pārliecināts Kaminskis. "Joprojām ir aktuāls jautājums - ja valsts ir pieņēmusi lēmumus, kas atstāj negatīvu fiskālo ietekmi uz pašvaldību budžetiem, valstij jāpasaka, kāda ir kompensācija," uzsvēra LPS priekšsēdētājs.

Svarīgākais