"Tas ir necilvēcīgi!"; apmeklējot tēta kapu, Liene piedzīvo ko nepatīkamu

© Ekrānšāviņš

Ir kapu svētku laiks, un, lai arī bieži par šo Latvijas fenomenu tiek runāts ar smīnu, tas tomēr apliecina, cik latvieši cieņpilni izturas pret aizgājējiem un cik mūsu tautai svarīga ir kapu kultūra. Taču ne visiem kapsētas ir svētas vietas, un diemžēl kapu kopiņu aptīrīšana kļuvusi gluži vai par masveida parādību. Šādu sāpīgu notikumu nupat pieredzējusi arī kāda ģimene Cēsīs. Ar viņiem devās tikties 360TV Ziņneši.


Cēsu iedzīvotāja Liene nespēj valdīt asaras, runājot par tēti, kurš mūžībā aizsaukts pavisam nesen. Esošo situāciju vēl grūtāku padarījis fakts, ka no svaigās kapu kopiņas nozagtas trīs lampiņas: “Šeit ir pieci, šeit ir tikai divi palikuši. Tētim bija ļoti bail no tumsas un diez gan traka nāve, un mēs cerējām kaut kā gaismu ienest šajā tumšajā brīdī, bet kādam laikam bija vajadzīgs vairāk. Tas ir necilvēcīgi.”

Diemžēl šis gadījums nav vienīgais, sociālajos tīklos atrodams lērums ar ierakstiem, kuros cilvēki sūdzas par apzagtām kapu kopiņām. Ziedi, vāzes, sveces, grābekļi, ūdens kannas, un pat kapu apmalītes mēdz pazust no kapiem, taču iesniegumi policijā par šādiem gadījumiem esot retums.

Andris Turkins, Valsts policijas VRP Vidzemes iecirkņa priekšnieka vietnieks, uzsver: “Es vienmēr esmu teicis iedzīvotājiem, ka jebkāda sīka lieta, kas ar viņu ir notikusi, ir nodarīts pāri - ir jāgriežas valsts policijā. Mēs iespēju robežās centīsimies palīdzēt.”
Arī Liene iesniegumu policijai nav rakstījusi un ar savu sāpi padalījusies vien sociālajos tīklos. Citkārt gan iedzīvotāji ir aicināti vērsties policijā, jo kapu zagļiem ir pat savs likuma pants, kas viņiem paredz daudz bargākus sodus nekā vienkāršiem zagļiem.
Andris Turkins skaidro: “Šī ir kapa un līķa apgānīšana, tā kā lieta ir nopietna. Sods ir bargs - līdz pieci gadi brīvības atņemšana, tas ir bargākais, ko var piemērot, tā kā es cilvēkiem ieteiktu arī par atraitnītēm droši griezties, informēt.”
Piemērs ar nozagtiem ziediem nav izvēlēts nejauši, jo tāds ir viens no pozitīvajiem gadījumiem, kad policijai kapu zagli izdevies notvert. Madonas pilsētas kapsētā persona nozaga no vairākām kapu kopiņām, un atrisināt lietu palīdzēja netālu no kapsētas uzstādītās video novērošanas kameras. Lai arī visbiežāk nozagtajām mantām nav liela vērtība naudas izteiksmē, izrādās, ka ir gadījumi, kad zaudējumi mērāmi pat vairākos simtos eiro, piemēram, kapu pieminekļi.
Lai arī cik lieli būtu zādzības apmēri, policija aicina par visiem gadījumiem nekavējoties ziņot. Ja negribas rakstīt iesniegumu, tad svarīgi ir vismaz informēt par esošo situāciju, lai policijas darbinieki var pievērst pastiprinātu uzmanību attiecīgajai kapsētai.



Svarīgākais