Jelgavas novada domes deputāti uzskata, ka priekšsēdētāja vietniece pārkāpusi likumu

© Kaspars Krafts / F64

Trešdien, nespējot vienoties par papildu jautājuma iekļaušanu darba kārtībā, uz nedēļu pasludināts pārtraukums Jelgavas novada domes sēdē.

Izsludinātajā darba kārtībā bija iekļauti 35 darba kārtības punkti. Sēdes sākumā deputāts un bijušais novada mērs Madars Lasmais (LA) vēlējās iekļaut papildu jautājumu. Viņš domes sēdē gan neizpauda, par ko ir lēmumprojekts.

Sēdes vadītāja domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola (LZS) vairākkārt izsludināja pārtraukumus sēdē, lai precizētu, vai jautājums iekļaujams domes sēdē. Viņa vairākkārt pauda, ka saskaņā ar reglamentu jautājums sākumā būtu jāizskata kādā no komitejām.

Taču Lasmanis apgalvoja, ka saskaņā ar likumu jautājumu var izskatīt, ja tā iekļaušanu atbalsta divas trešdaļas deputātu.

Tāpēc, neļaujot deputātiem lemt par jautājuma iekļaušanu, Vītola kā sēdes vadītāja pārkāpj likumu un netiek galā ar saviem pienākumiem, uzskata domnieks.

Likuma pārkāpšanu Vītolai pārmeta arī citi deputāti. Turklāt sēdē izskanēja, ka parasti kā pirmais darba kārtības jautājums ir punkts par visu darba kārtību, taču šoreiz šāds darba kārtībā nebija paredzēts, un deputāti nevarēja mainīt darba kārtību. Tāpēc izskanēja aicinājums arī iekļaut jautājumu, kas paredz iespēju iesniegt priekšlikumus par darba kārtību.

Lai precizētu, kāda ir rīcība, ņemot vērā deputātu priekšlikumus, Vītola izsludināja sēdē vēl vienu pārtraukumu, līdz 7.augusta plkst.14.

Aģentūrai LETA zināms, ka daļa domnieku bija vienojusies iekļaut sēdē jautājumu par pašvaldības izpilddirektores Līgas Lonertes atstādināšanu no amata un viņas darbības izvērtēšanu. Tāpat plānā bija papildu jautājumi saistībā ar komisijas izveidi, lai izvērtētu vētras seku likvidēšanu, kā arī budžeta komisijas atjaunošanu.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par darba auto izmantošanu privātām vajadzībām Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektorei Lonertei piemērojis naudas sodu.

Jau pavasarī toreizējais Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Lasmanis, kurš vēlāk no amata atkāpās, rosināja atbrīvot no amata pašvaldības izpilddirektori Lonerti.

Lasmanis savā vēstulē rakstīja, ka 21.martā, "reaģējot uz aizdomām par tīšiem, būtiskiem un sistemātiskiem pārkāpumiem pašvaldības izpilddirektores Lonertes darbā, patvaļīgi rīkojoties ar publisku mantu un pašvaldības finanšu līdzekļiem, esmu sagatavojis un iesniedzis Jelgavas novada domē lēmumprojektu par izpilddirektores atbrīvošanu no amata".

Lasmanis uzsvēra, ka jau 20.martā viņš par tiem informējis pašvaldības deputātus un aicinājis lemt par turpmāko rīcību.

Izpilddirektore, Lasmaņa ieskatā, pārkāpusi savas amata pilnvaras. Viņa esot mainījusi pašvaldības darbinieku atalgojumu, kā arī iejaukusies SIA "Zemgales veselības centrs" pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvja pienākumu izpildē, kaut pati ar savu rīkojumu nodevusi pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvja pienākumus Jelgavas novada izpilddirektores vietniekam.

2024.gada februārī patvaļīgi, neievērojot Darba likuma normas, Lonerte esot devusies atvaļinājumā, nesaņemot saskaņojumu no tiešā darba vadītāja. Tāpat izpilddirektore neesot ievērojusi Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma normas, privātām vajadzībām lietojot pašvaldības mantu, par ko pašvaldība esot saņēmusi KNAB pieprasījumu.

Svarīgākais