Vētras postījumu dēļ "neapdzīvojams" kļuvis Zemgales reģionālais arhīvs

© f64.lv, Kaspars Krafts

Pēc vētras Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) Zemgales reģionālā arhīva telpās ir paaugstināts mitrums un ūdens aptuveni 200 kvadrātmetru lielā platībā, informē LNA pārstāve Ilze Greiškalna.

Viņa atzīmē, ka visnopietnāk pagājušās diennakts vētrā cietusi Zemgales reģionālā arhīva ēka, kas atrodas Jelgavā, Pulkveža Brieža ielā 24.

Zemgales reģionālā arhīva direktore Iveta Arbidāne informēja LNA direktora vietnieku Gati Karlsonu, ka lietus ūdens ir skāris arī vērtīgus dokumentus un sabojājis dokumentu uzglabāšanas kārbas.

Zemgales reģionālā arhīva Jelgavas filiāle atrodas Pulkveža Brieža ielā 24 divdesmit sešus gadus. Greiškalna uzsver, ka patlaban arhīva telpas atrodas kritiskā stāvoklī, jo ēkai sēžas pamati, kā rezultātā plaisā ēkas sienas.

Vētras laikā cietis ēkas jumta segums, lietus ūdens ir iekļuvis darba kabinetos un dokumentu glabātuvēs. LNA pārstāve uzsver, ka dokumentu uzglabāšanai un darbinieku darba vietām patlaban ēka nav piemērota. Viņa uzsver, ka regulāri tiek apsekotas un vērtētas pieejamās Jelgavas īres ēkas, kur varētu tikt pārvietots arhīvs, taču arhīva funkcijām piemērotākās ir privātā statusa ēkas, ko LNA nevar atļauties nomāt.

Greiškalna klāsta, ka šobrīd Zemgales reģionālais arhīvs steidzamā kārtā ir sācis postījumu novēršanu un lietus ūdeņu skārušo arhīviski vērtīgo dokumentu saglābšanu. Viņa norāda, ka Zemgales reģionālā arhīva klientu un lasītāju apkalpošana notiek, ņemot vērā notikušo postījumu sekas, taču var būt kavēta lietus ūdeņu skārušo arhīviski vērtīgo dokumentu oriģinālu izsniegšana un klientu pieprasījumu izpilde.

Greiškalna uzsver, ka LNA attīstības plānā ir paredzēts - līdzko tiks atrasts nepieciešamais finansējums, veikti plānotie kapitālieguldījumi un ēkas sagatavošanas priekšdarbi - Jelgavas filiāle, tās glabātuvju saturs un darbinieki tiks pārvietoti uz Skandu ielu 14, Rīgā.

Kā vēstīts, pagājušajā svētdienā un pirmdien Jelgavas novadu skāra vētra, kas nodarīja plašus postījumus.

Latvijā

Sestdienas vakarā notikušais ugunsgrēks Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā sabojājis vienu palātu Acu mikroķirurģijas nodaļā, tomēr rīt nodaļa atsāks darbu savās telpās, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Vineta Kļavina.

Svarīgākais