"Situācija ir kritiska." Kalnciemā, kur vētras laikā bija lielākie nokrišņi, dzīve joprojām ir paralizēta

© unsplash.com

Svētdien piedzīvotās vētras postījumu dēļ joprojām paralizēts darbs vairākās Jelgavas novada iestādēs, aģentūru LETA informēja novada pašvaldībā.

Daļā pagastu vētras izraisītie postījumi jau novērsti, bet joprojām ir pagasti, kuros nav atjaunota elektroapgāde, traucēti interneta sakari un kuros nepieciešami papildspēki, lai atsūknētu no ēkām ūdeni, novērstu sagāzto koku sekas un citus bojājumus.

Kalnciema pagasts ir viens no vētras visvairāk skartajiem pagastiem. Dabas stihijas dēļ pagastā joprojām nav elektrības. Teju visā pagasta teritorijā ir kritiski augsts ūdens līmenis. Applūduši iedzīvotāju mazdārziņi, īpašumi, kā arī pagastu ceļi. Vētras dēļ pagastā bojāts ielu apgaismojums un ceļu infrastruktūra.

Pagasta pārvalde ziņo, ka sadarbībā ar Jelgavas novada pašvaldības kapitālsabiedrību SIA "Jelgavas novada KU" no iedzīvotāju pagrabiem tiek sūknēts ūdens. Iedzīvotāji arī pašu spēkiem cenšas veikt sūknēšanas darbus. Tāpat pagasta pārvalde sadarbībā ar "Jelgavas novada KU" cenšas noskaidrot, vai pagastā esošā sūkņu stacija darbojas. Paralēli ūdens pārplūdes novēršanas darbiem Kalnciemā norit arī sakritušo koku zāģēšana, atbrīvojot ceļus un īpašumus no koku un zaru atlūzām.

"Kalnciemā vairākās iestādēs darbs ir paralizēts. Ir ļoti slikti mobilie sakari, elektrības nav, un ir traucēta ūdens padeve. Piemēram, sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrā "Kalnciems" ir pieslēgts ģenerators un seniori ir aprūpēti. Savukārt daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā "Laipa" ir problēmas ar ēdināšanu, jo elektrības neesamība apgrūtina ēdiena gatavošanu. Applūdusi ir arī pagasta pārvaldes ēka. Tāpat skarti ir iedzīvotāju mazdārziņi un privātīpašumi. Situācija ir kritiska," teic Kalnciema pagasta pārvaldes vadītāja Krista Ribakova.

Tehniski sarežģītāko un laikietilpīgāko bojājumu novēršana turpinās vēl vairākos novada pagastos. Ozolnieku pagastā tiek sekots līdz krājbaseinam, lai sūknētu ūdeni prom no pagasta grāvjiem uz upi. Lielākajā Ozolnieku pagasta daļā elektrība ir atjaunota, bet joprojām elektroapgāde ir traucēta Branku ciemā.

Zaļenieku, Vilces, Valgundes, Sesavas, Svētes, Platones un Elejas pagastos turpinās sakritušo koku zāģēšana. Pagastu pārvalžu vadītāji sāk veidot pieteikumus apdrošinātājiem par ēku bojājumiem.

Ņemot vērā vētras izraisītos postījumus, šodien Jelgavas novadā ir slēgtas vairākas izglītības iestādes - Ozolnieku pirmsskolas izglītības iestāde "Pūcīte", Branku pirmsskolas izglītības iestāde "Bitīte", Garozas pamatskolas pirmsskolas grupas un Kalnciema pirmsskolas izglītības iestāde "Mārīte".

Pašvaldībā skaidro, ka pašlaik vēl nav veikti aprēķini, cik lieli zaudējumi ir nodarīti pašvaldībai, jo notiek aktīvs darbs pie vētras izraisīto bojājumu novēršanas, bet zaudējumu apmēri tiks summēti vēlāk.

Kā vēstīts, pagājušajā svētdienā un pirmdien Jelgavas novadu skāra vētra, kas nodarīja plašus postījumus.

Latvijā

Sestdienas vakarā notikušais ugunsgrēks Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā sabojājis vienu palātu Acu mikroķirurģijas nodaļā, tomēr rīt nodaļa atsāks darbu savās telpās, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Vineta Kļavina.

Svarīgākais