Eksperiments Cēsu pilī - ar ultraskaņu mēģina attīrīt parka dīķi

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Tieši pirms gada, pērnvasar, vides sargi cēla trauksmi par Cēsu pils dīķa stāvokli. Piedrazots, aizaudzis ar aļģēm, skābekļa rādītāji kritiski zemi, zivju gandrīz nemaz. Tāds bija speciālistu verdikts, kam sekoja pat ierosinājums nolaist piesārņoto dīķi.

Ir pagājis gads, un raidījuma “360TV ZIŅneši” uzmanību piesaistīja vēsts, ka Cēsīs, Pils parka dīķī un ūdenstilpē Maija parkā, ievietotas eksperimentālas iekārtas, kas attīrīs ūdeni, izmantojot ultraskaņu.

Kā Cēsīs sokas ar pilsētas ūdenstilpju ūdens kvalitātes uzlabošanu, izmantojot mūsdienu modernās tehnoloģijas?

Cēsu Pils parka dīķī ievietotas kopā trīs izmēģinājuma attīrīšanas iekārtas. “Šī tehnoloģija raida ultraskaņas viļņus, kuri iedarbojas uz aļģēm. Tehnoloģijas būtība ir šīs aļģes plēst un nomērdēt. Tad tām vajadzētu uzpeldēt augšā kā jau beigtiem organismiem un pēc tam nogrimt.

Dīķī ir ļoti augsta koncentrācija ar aļģēm. Tas daudzums ir tik liels, ka rada faktiski tādus bezskābekļa apstākļus, kuram ir tālāk ietekme uz, piemēram, zivīm. Esam novērojuši, ka bezledus periodā zivis mēdz slāpt,” skaidro Inese Suija-Markova, Cēsu novada pašvaldības priekšsēdētāja vietniece.|

Lai arī šī Amerikā ražotā tehnoloģija līdz šim ļoti maz izmēģināta tieši atklātās ūdenstilpēs, ņemot vērā, ka dīķis ir ļoti sliktā stāvoklī, pašvaldībā uzskata par vērtīgu izmēģināt jebko, kas varētu līdzēt. Pašvaldībā kopā ar pētniekiem un iekārtas izplatītājiem eksperimentu sāka pirms pusotra mēneša. Kopš jūnija vidus, kad iekārtas ievietotas, regulāri ņemti ūdens paraugi un veiktas analīzes.

Kaut arī lielu uzlabojumu pašlaik nav, secinājumus izdarīt ir pāragri, jo eksperiments ilgs līdz novembrim. Pašvaldībā lēš - pamatīga dīķa tīrīšana izmaksās no 130 līdz 180 tūkstošiem eiro. Kad ūdeni nolaiž, aļģes būs jāizvāc ar ekskavatoru vai sūkni, tad jārod jauna vieta, kur aļģes uzglabāt. Savukārt šis ultraskaņas metodes izmēģinājums izmaksājot salīdzinoši maz - vien divarpus tūkstošus.

Iesaistītie to dara zinātniskās intereses dēļ. Nauda nepieciešama vien transporta izdevumiem, laboratorijas darbam un iekārtu apkopei. Ja tehnoloģija strādās, pēcāk to attīrītajā dīķi izmantos profilaksei - lai noturētu uzlaboto stāvokli.

Svarīgākais