Senlatviešu koka pils glābta!

© unsplash.com

Ceturtdien Ogres novada domes sēdē deputāti vienbalsīgi nolēma par 15 000 eiro iegādāsies mākslinieku Agra un Ināras Liepiņu ģimenes veidoto ekspozīciju senlatviešu koka pilī Uldevene Lielvārdē.

Šādu lēmumu pieņemt vajadzēja, jo pils izveidotājs un saimnieks Liepiņš nolēmis, ka šī ir pēdējā pils sezona. Viņš to ziemā plānoja nojaukt, savukārt Ogres novada pašvaldība, novērtējot Liepiņu ģimenes ieguldījumu, uzskatīja, ka pils ir saglabājama kā nozīmīgs latviskās identitātes objekts Eiropas kultūrtelpā.

Kā domes sēdē ziņoja Ogres novada Kultūras un tūrisma pārvaldes vadītāja Marika Zeimule (NA), mākslinieks pilī izveidoto ekspozīciju bija novērtējis par 18 600 eiro, taču pašvaldība sarunu rezultātā ir vienojusies, ka pils ekspozīciju pašvaldība varēs iegādāties par 15 000 eiro.

Andreja Pumpura Lielvārdes muzeja vadītāja Anita Streile atzinusi, ka mākslinieciskie darbi, maketi, priekšmeti, gleznas ir noderīgs ilustratīvi un tekstuāli informatīvs materiāls ikvienam, gan jauniešiem, kas skolās apgūst Latvijas vēsturi, gan arī visiem vēstures, arhitektūras un amatniecības interesentiem. Liepiņa piedāvātajiem mākslas darbiem un priekšmetiem ir muzejiska vērtība, tāpēc ir ļoti svarīgi saglabāt šos darbus nākamajām paaudzēm.

Pašvaldības ieskatā ir būtiski saglabāt Uldevena pili galvenokārt tās izglītojošās funkcijas dēļ. Senlatviešu koka pils unikālā modeļa saglabāšana esošajā vietā nodrošinās iespēju turpināt veidot kultūrtelpu, kas izglītotu sabiedrību par Latvijas vēsturi un tās iedzīvotājiem. Tādējādi pašvaldībai būs iespēja pilnveidot skolēnu mācību procesu, veicot pētniecības darbus, īstenojot mācību stundas koka pilī un veidot papildu saturu par konkrētu Latvijas vēstures laika posmu.

Sarunās ar Liepiņu pašvaldība vienojusies, ka pašvaldība iegādāsies mākslinieka un viņa dzīvesbiedres Ināras radītos autordarbus 15 000 eiro vērtībā, lai saglabātu kultūras mantojumu, savukārt īpašnieks nodos pašvaldības pārziņā uz pašvaldības zemes esošo ekspozīciju - senlatviešu pili.

Līdz pils instalācijas pārņemšanai pašvaldība izstrādās plānu, kā šo vietu uzturēt un pilnveidot. Paredzēts veikt gan pils ekspozīcijas digitalizāciju, gan uz vietas veidot meistarklases - podnieka darbnīcu, audējas darbnīcu, kalēja darbnīcu, lai apmeklētāji varētu gūt iemaņas seno meistaru amata prasmēs. Pašvaldība plāno pils ekspozīciju pārņemt šā gada novembrī.

Pašlaik dažviet koka pils baļķiem ir nepieciešama nomaiņa - vides ietekmē koks cietis no puves, tāpat pils instalācijas īpašnieks ir noraizējies arī par apmeklētāju drošību, jo lietainā laikā koka baļķi var būt slideni. Domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) informēja, ka viņam jau 7.augustā ir plānota tikšanās ar kokapstrādes nozares vadību, lai vienotos par bojāto baļku nomaiņas iespējām. "Pils ir celta no izbrāķētiem baļķiem, ko ziedojuši kokrūpnieki, kuri arī tagad ir gatavi ziedot pilij būvmateriālus," norādīja Helmanis.

Kā vēstīts, Lielvārdes senlatviešu koka pils ir 10.-13.gadsimta pils ideālrekonstrukcija, kurai par pamatu ņemti arheoloģisko izrakumu materiāli no dažādām Latvijas vietām. Pils īpašnieks un autors Liepiņš pili ir būvējis paša spēkiem no 1997.gada.

Svarīgākais