LVC brīdina pie Salacas upes dzīvojošos

© f64.lv, Kaspars Krafts

Darbus jaunā tilta izbūvei pār Salacu no šodienas organizēs divās maiņās laikā no plkst.6 līdz plkst.22, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

LVC skaidro, ka tas ir nepieciešams, lai atbilstoši plānotajam darba grafikam septembrī satiksmi varētu pārslēgt uz uzbūvēto pagaidu tiltu.

Attiecīgi apkārtnes iedzīvotājiem jārēķinās ar iespējamu būvdarbu radīto troksni ilgākā laikā nekā līdz šim. Šādā režīmā plānots strādāt līdz septembrim, kad ir plānots novirzīt satiksmi pa pagaidu tiltu, norāda LVC.

Pagaidu tiltam būs pieci laidumi, četri upes un divi krasta balsti. Patlaban notiek darbi pie upes balstu izbūves, bet pēc balstu izbūves uz tiem no Ainažu puses uzbīdīs pagaidu tilta kopnes. Pēc pagaidu tilta izbūves tas tiks slogots, lai pārbaudītu tilta nestspēju, un tikai pēc pārbaudes tiks pārvirzīta satiksme uz to.

LVC atzīmē, ka līdz šim galvenie darbi bijuši būvdarbu vietas sagatavošana Salacas krastos, kā arī sagādātas konstrukcijas pagaidu tiltam un būvniecības tehnikai nepieciešamā upes platforma. Krasta balstu vietās ir izbūvēta nostiprinājuma rievsiena, uz tās izbūvēs krasta balstu, kas kalpos kā enkurojums visam pagaidu tiltam.

Būvdarbus plānots pabeigt 2025.gada rudenī.

Kā vēstīts, ir noslēgts līgums ar pilnsabiedrību "NB&Tilts" par jauna tilta pār Salacu izbūvi Salacgrīvā, uz Tallinas šosejas (A1). Esošo tiltu pilnībā nojauks un tā vietā uzbūvēs jaunu četru laidumu tēraudbetona siju tiltu ar jauniem balstiem un tērauda sijām.

Abās tilta pusēs zemtilta daļā paredzēts izveidot gājēju ietvi. Ainažu pusē zemtilta ietve tiks savienota ar esošo ietves konstrukciju, kura izbūvēta gar Salacas upi, Rīgas pusē ietve būs izveidota lokāli, tās galā izbūvēs jaunas kāpnes. Gājēju infrastruktūru izbūvēs arī uz tilta.

Tilta projekta izstrādi pasūtīja Salacgrīvas pašvaldība, projekta autors - SIA "Projekts 3", būvuzraudzību nodrošinās AS "Ceļuprojekts". Tilta izbūvi veiks pilnsabiedrība "NB&Tilts", kuras sastāvā ir SIA "Nordes būve" un SIA "Tilts", par piedāvāto līgumcenu 14,972 miljonu eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Jauna tilta būvniecību trešā militārās mobilitātes projektu uzsaukumā līdzfinansē Eiropas infrastruktūras savienošanas instruments (EISI).

Tilts pār Salacu atrodas uz Tallinas šosejas, kurš ietilpst Eiropas transporta tīklā (TEN-T), kā arī ir Eiropas nozīmes autoceļu maršrutā "E67" jeb "Via Baltica" posmā, kas nodrošina vietējo un starpvalstu satiksmi, kā arī militāro mobilitāti starp Baltijas valstīm un Eiropu.

Svarīgākais